Skandal u Holivudu: Slavne glumice progovorile o zlostavljaču

Pred dojučerašnjim holivudskim moćnikom Harvijem Vajnštajnom otvorio se ambis. "Njujork tajms" (New York Times) je objavio šokantni izveštaj o optužbama slavnih glumica da ih je čovek koji stoji iza hitova kao što su "Django Unchained", "Pulp Fiction", "Shakespearein Love" i "The Artist", seksualno uznemiravao, a neke od njih i silovao.

Izvor: B92

Utorak, 10.10.2017.

11:00

Skandal u Holivudu: Slavne glumice progovorile o zlostavljaču
Foto: Gettyimages

Među ženama, koje su posle mnogo godina Vajnštajnovog ugnjetavanja konačno progovorile o onome na šta ih je producent primoravao nalaze se i Rouz Mekgovan i Ešli Džad.

Optužbe su razne: od toga da je pred njih izlazio potpuno nag, tražio da ih gleda dok se tuširaju, nudio im masažu, pa čak i masturbirao u njihovom prisustvu.

"Godinama i širom sveta priče o ponašanju gospodina Vajnštajna dele sličan narativ: žena dolazi u hotel, gde očekuje da će razgovarati o poslu i tu otkriva da gospodin Vajnštajn, koji je u braku gotovo tri decenije, deluje kao da ima nešto drugo na umu", piše "Tajms".

Taj list godinama je pratio život producenta i piše da je dosad postignuto najmanje osam vansudskih poravnanja sa ženama koje su ga optuživale za seksualno uznemiravanje. Većina je potpisala klauzulu o poverljivosti, zbog koje o onome što su doživele ne mogu javno da govore.

Vajnštajn je zbog toga u nedelju otpušten iz kompanije koja nosi njegovo ime, a on je priznao da je "način na koji se ponašao prema kolegama u prošlosti izazvao mnogo bola". Ipak, listu "Tajms" preti tužbom. Jedan njegov saradnik je izjavio da su sve te optužbe lažne.

Evo nekih od njih:

Pre 20 godina Vajnštajn je pozvao glumicu Ešli Džad u hotel Peninsula Beverli Hils na poslovni doručak u lobiju. Kako je glumica ispričala za "Tajms", tek kad je stigla u hotel, rečeno joj je da će doručak biti postavljen u njegovom apartmanu. Poručila je žitarice s mlekom, kako bi ih što pre pojela i otišla.

Kad je ušla u Vajnštajnovu sobu, producent je nosio bade-mantil i upitao je da li želi da je on izmasira. Ešli je odbila. Barem ramena? I na to je rekla: "Ne".

Onda ju je upitao da li bi želela da ga posmatra dok se on tušira.

"Rekla sam 'ne' na mnogo načina, mnogo puta i on je uporno postavljao novo pitanje. Bilo je to cenkanje", ispričala je Ešli Džad.

Osetivši da je u klopci, glumica je pokušala da se izvuče, tako da ga ne uvredi i našalila se da bi ukoliko želi da je dodirne, prvo morala da dobije Oskara za ulogu u nekim od njegovih filmova.

"Žene su tada među sobom dugo govorile o Harviju, a sad je ta priča zastarela da bi se o njoj javno govorilo", rekla je za "Tajms".

***

Zvezda serije "Čari" Rouz Mekgovan imala je 23 godine i imala je ulogu u hit hororu "Vrisak" (Scream). Nešto se između nje i Vajnštajna dogodilo u hotelskoj sobi tokom Sandens festivala, što je dovelo do 100.000 dolara vredne nagodbe.

Međutim, prošle nedelje, kada je priča o Vajnštajnu obišla svet, Rouz Mekgovan je rekla da je donirala svoj novac od nagodbe kriznom centru za žrtve silovanja. U nedelju je objavila svoju fotografiju iz 1997. godine, napravljenu dva meseca nakon navodnog incidenta na Sandensu.

"Ovo je devojka koju je povredilo čudovište. Ovu osobu posramljujete svojim ćutanjem", napisala je uz fotografiju, misleći na ćutanje ostalih holivudskih glumaca i glumica o onome što je Vajnštajn gotovo javno radio.

Prošlog oktobra ona je na Tviteru objavila i da ju je silovao "čelnik studija" i da je upozorena da njena optužba ne bi imala nikakvog efekta.

"Tužilac (inače žena) mi je rekla da nikad ne mogu dobiti slučaj protiv čelnika studija, jer sam radila scenu seksa u filmu. Zašto žene ne prijavljuju? Zato što je to javna tajna u Holivudu. Mene posramljuju, a mog silovatelja dižu u zvezde", napisala je ona.

***

Britanska glumica Džesika Hajns (44) tvitovala je o svom neprijatnom susretu sa Vajnštajnom.

"Ponuđena mi je uloga kada sam imala samo 19 godina. Harvi Vajnštajn je želeo da uradim probu u bikiniju. Odbila sam i izgubila posao", napisala je ona na Tviteru, nakon što je "Tajms" objavio šokantni izveštaj. "Sigurna sam da je bilo i mnogo više takvih slučajeva..."

***

Početkom devedesetih u hotelima u Londonu i Dablinu Vajnštajn je tražio od zaposlene Lore Mejden da ga izmasira. Jednom se zaključala u kupatilo u jednoj od njegovih soba i plakala. "Bio je manipulator", ispričala je za "Tajims". "Stalno se preispitujete: 'Da li je problem u meni?'"

***

Loren Sivan, bivša novinarka Foks njuza, ispričala je za "Hafington post" da ju je 2007. Vajnštajn zagradio telom u hodniku jednog restorana i masturbirao pred njom. Loren Sivan kaže da se plašila da će joj se nešto desiti, ako bude javno govorila o tome.

Incident se dogodio u kubanskom restoranu i klubu u Menhetnu, a Vajnštajn je bio jedan od njegovih vlasnika. On je upitao novinarku da s njim krene u obilazak prizemlja restorana. Kad su došli do kuhinje, on je isterao dvoje zaposlenih, a onda pokušao da poljubi Loren Sivan. Ona ga je odbila i rekla mu da ima dugogodišnjeg dečka. On je onda rekao da "onda barem može da stoji i ćuti".

Brzo je ejakulirao u saksiju nekog cveta, zakopčao se i vratio u kuhinju. Sutradan ju je pozvao na posao i rekao "da se divno proveo prethodne večeri".

***

Manekenka Zoe Brok (73) napisala je objavu za "Medijum" o tome kako je upoznala Vajnštajna kao mlada manekenka. On ju je namamio u hotelsku sobu u Francuskoj i skinuo se pred njom. Pitao ju je da li želi da ga izmasira.

"Sećam se da sam bila u panici i šoku i da sam se pitala koliko daleko moram da idem, da bih bila bezbedna i na trenutak sam pomislila da je to možda način da se izvučem", napisala je manekenka.

Prema njenim rečima, kasnije ju je jurio po sobi, potpuno nag i lupao na vrata kupatila u koje se zaključala, kako bi se sakrila od njega.

Pošto tamo nije pronašla ništa čime bi mogla da se odbrani, odlučila je da pregovara iza zatvorenih vrata.

"Ovo je neprihvatljivo. Obuci se, ti nevaljali dečače", navodno mu je rekla. Kad je izašla iz kupatila, Vajnštajn je sedeo na krevetu u bade-mantilu i plakao.

***

Bivša koleginica Zelde Perkins, tada 25-godišnje asistentkinje u kompaniji "Vajnštajn" u Londonu, ispričala je kako se ona suprotstavila Vajnštajnu u jesen 1998. zbog načina na koji se ponaša prema ženama.

Zelde Perkins se žalila da su ona i nekoliko koleginica morale da trpe nepristojne komentare i zahteve u hotelskim sobama i Vajnštajnu je pretila da će ga tužiti.

Međutim, postigli su vansudski sporazum, zbog kog Perkinsova i njen advokat nisu želeli da govore za "Tajms".

***

Osam žena opisanih u tekstu "Tajmsa" opisalo je kako se Vajnštajn ponašao prema njima u hotelskim sobama.

One su morale da ga ujutro dižu iz kreveta i spremaju za spavanje uveče. On se pred njima pojavljivao potpuno nag, tražio da ga gledaju dok se kupa i stalno tražio masažu.

Šta kažu kolege?

Foto: Gettyimages
Meril Stip

"Sramne vesti o Harviju Vajnštajnu šokirale su nas čiji je rad predvodio i one koje je podržavao", rekla je Meril Stip. "Žene koje su progovorile o tome su naši heroji. Ipak, nešto treba da se zna: nisu svi znali za ono što je radio. Harvi je podržavao rad, prema meni bio strog, ali pun poštovanja u našoj saradnji, kao i sa mnogim drugim s kojima je profesionalno sarađivao. Nisam znala za ove optužbe. Nisam znala za nagodbe sa glumicama i kolegama, nisam znala da je organizovao sastanke u hotelskim sobama, kupatilu ili na bilo kom drugom neprimerenom mestu, za prisilna dela... Da su svi znali, ne verujem da bi mediji decenijama izbegavali da pišu o tome. Takvo ponašanje je neprihvatljivo, ali zloupotreba moći je više nego poznat fenomen. Svaki hrabri glas koji se čuje podržan našim medijima može da promeni pravila igre."

Kejt Vinslet

"Činjenica da ove žene počinju da govore o odvratnom ponašanju jednog od naših najvažnijih producenata ukazuje na neverovatnu hrabrost, ali je sve to šokantno. Način na koji je Harvi Vajnštajn postupao sa osetljivim, talentnovanim mladim ženama NIJE način na koji bi na bilo kom radnom mestu trebalo da se postupa s bilo kojom ženom."

Džesika Čestejn

"Bila sam upozorena od početka. Svuda su se čule priče o tome. Poricanje da su se takve stvari dešavale stvara pogodno tlo da se one ponove."

Bet Midler

"Miramaks uklanja ime Harvija Vajnštajna iz svakog filma. Sad kad je celi svet saznao, ozbiljno shvataju optužbe žena."

Mark Rafalo

"Ono što je Harvi Vajnštajn uradio bilo je užasna i odvratna zloupotreba moći. Nadam se da je ovo početak kraja ovakvih zlostavljanja."

Džudi Denč

"Iako nema sumnje da je Harvi Vajnštajn pomogao mojoj karijeri u poslednjih 20 godina, nisam bila svesna ovih zlostavljanja i naravno da sam užasnuta. Saosećam sa svima koji su patili i pružam podršku svima koji su progovorili o tome."

Džulijan Mur

"Otvoreno govoriti o seksualnom uznemiravanju je nešto što plaši žene i one lično od toga nemaju ništa. Međutim, zahvaljujući njihovoj hrabrosti, krećemo se napred i zato im hvala. Stojim uz Ešli Džad, Rouz Mekgovan i ostale."

Donald Tramp

"Zanimljivo. Da li će se Majkl Mur odreći Harvija Vajnštajna? Još ništa nisam čuo. Za liberale iz limuzine novac je uvek ispred principa."

Dona Karan

"Da, mislim da je Vajnštajn sada simbol, a ne obavezno individua. Poznajem njegovu ženu i oni su divni ljudi. Harvi je uradio mnoge divne stvari. Mislim da moramo da pogledamo naš svet i zapitamo se šta želimo da kažemo, ali i kako to da kažemo. Kad pogledate današnji svet i kako se žene oblače i šta traže, samim tim kako se predstavljaju, zaključujete da traže nevolju."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: