Upozorenje: "Muškarci, izbegavajte seks sa ženama 'pod gasom'"

Britanska advokatica Keti Mekaloh kaže da muškarci uopšte ne bi trebalo da spavaju sa ženama koje su popile bilo koju količinu alkohola - zato što su neki od njih skloni da ženske "zakone pristanka" pogrešno protumače.

Izvor: B92

Petak, 06.10.2017.

15:15

Upozorenje:
Thinkstock / Ilustracija

Mekalohova, koja se 34 godine bavi pravnim aspektima seksauanog uznemiravanja i napadanja, savetuje muškarce da ne stupaju u seksualne odnose sa ženama koje su popile makar i jedno jedino piće, pošto ono može da "oslabi njihovu sposobnost za pristanak".

"Zakon je jednostavan. Ako je žena popila piće, i posle seksa kaže da nije imala slobodu izbora, ni sposobnost da se izjasni o pristanku, muškarac može da bude optužen za silovanje. Ni kada je muškarac pod dejstvom alkohola, u smislu zakona, nema razlike u ovom slučaju. Pravo pitanje, u ovom slučaju, jeste to što ne postoji zakonom definisano stanje - 'previše pijan'", napisala je Mekalohova.

"U ovom slučaju, na testu je ženska sposobnost da, pod uticajem alkohola, slobodno donese odluku o tome da li želi ili ne želi seks. Muškarci, izgleda, to ne shvataju", zaključila je ona.

U savremenom društvu, gde je izlazak u paru najčešće sinonim za odlazak na (alkoholno) piće, prag inhibicija je najčešće niži kada je seks u pitanju, pa pristanak na taj čin, sam po sebi, postaje komplikovano (pravno) pitanje.
Thinkstock / Ilustracija
Postavlja se pitanje da li osoba može ispravno da donese tu odluku kada je pijana, budući da intoksikacija "uklanja" mnoge psihološke granice i prepreke...

Komentarišući ovu situaciju, advokat Metju Klofton kaže da nije realno očekivati da će, zbog mogućih pravnih posledica, muškarci i žene u potpunosti izbegavati seks pod dejstvom alkohola.

"Nije realno predlagati ljudima da izbegavaju 'pijani' seks. Nije moguće savetovati ih da se uzdražavaju od stupanja u takav seks, jer kad kada su pod dejstovm alkohola radiće šta im je volja", kaže on.

"Ako bih mogao da dam savet mladim devojkama i momcima, rekao bih da bi muškaci seksu trebalo da pristupaju vrlo pažljivo kada postoji razlika između nivoa opijenosti njega i žene, posebno ukoliko nikada pre toga nije imao seks i ukoliko nije u vezi sa tom devojkom", zaključio je Klofton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: