Satelit koji je pre 60 god označio početak "svemirske trke" VIDEO

Lansiranjem sovjetskog satelita "Sputnjik-1" pre 60 godina, 4. oktobra 1957, počelo je svemirsko doba.

Izvor: Beta

Sreda, 04.10.2017.

18:12

Default images

Prvi veštački Zemljin satelit je poleteo s kosmodroma Bajkonur, u današnjem Kazahstanu, a u orbiti je proveo 92 dana pre nego što je ostao bez goriva i izgoreo prilikom ulaska u atmosferu.

Za to vreme je napravio 1.440 krugova oko Zemlje i prešao oko 60 miliona kilometara.

Satelit je imao četiri antene koje su emitovale signal dok se baterije nisu ispraznile. Signale "Sputnjika" su pratili radio-amateri širom sveta.

"Sputnjik-1", kao i balistička raketa "R-7", koja ga je odnela u svemir, proizveden je pod rukovodstvom šefa sovjetskog raketnog i svemirskog programa Sergeja Koroljeva. Razvoj je trajao od početka pedesetih godina.

Lansiranje prvog veštačkog satelita je označilo početak "svemirske trke" i bilo smatrano za veliki trijumf sovjetske tehnologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: