Primitivno verovanje koje okuplja sve veći broj pristalica (!)

Jedna od prvih lekcija koje učimo u osnovnoj školi je ona da je Zemlja okrugla i da orbitira oko Sunca. Iako to ne bismo smeli ni da dovodimo u pitanje, sve je više onih koji odbacuju ovu teoriju i smatraju da je sve jedna velika zavera i da je Zemlja ravna ploča.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.09.2017.

13:45

Primitivno verovanje koje okuplja sve veći broj pristalica (!)
foto: thinkstock

Iako zvuči neverovatno, sve je više pristalica teorije koji smatraju da je naša planeta pod patronatom neke više sile, koja nas strogo kontroliše i kreira potpuno drugu realnost.

Pripadnici “Flat Earth“ udruženja smatraju da je NASA jedna prevarantska organizacija i da su sve fotografije i snimci iz svemira zapravo velika šarena laža.

Da se Zemlja okreće oko svoje ose poznato je već hiljadama godina, a čak je i starogrčki matematičar Eratostenes izračunao obim planete i to neverovatno precizno 195 godine p.n.e. Oblik naše planete vidljiv je gotovo svakom čoveku na hiljade raznih načina – od horizonta, do pogleda iz svemira, pa do objašnjenja zašto Zemlja ima tropski ekvator i polove.

Ne! Ni to nije dovoljno jer i dalje postoji desetina hiljada ljudi širom sveta koja veruje da je Zemlja ravna ploča. Eksperti smatraju da ljude privlači ova lažna teorija jer imaju osećaj da znaju nešto o ostatku sveta što niko drugi ne zna i da se zbog toga osećaju superiorinije. Mnogi od njih pokazuju znakove paranoje i veruju da ih progone i vladine tajne službe.

Najluđe od svega je što je ovaj pokret privkao veliki broj poznatih ličnosti uključujući repera B.o.B-a, košarkaša Šakila O’Nila koji je čak na televiziji izjavio da je Zemlja ravna.

“Vidite, vozio sam se od zapadne do istočne obale i meni je to sve ravno. Hoćete li da mi kažete da je Kina ispod nas? Kina je ispod nas?! Nije tačno, Zemlja je ravna“, izjavio je.

Zagovornici teorije kojih je, zabrinjavajuće sve više veruju i da je Antarktik običan ledeni zid koji se proteže kao ivica na ravnoj Zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

429 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: