Ovo su rekordi koje je Irma oborila na svom putu uništenja

Irma je na svom putu preko Kariba i SAD izazvala velike štete koje će se procenjivati mesecima, dok će oporavak trajati godinama.

Izvor: 24sata.hr

Sreda, 13.09.2017.

22:22

Ovo su rekordi koje je Irma oborila na svom putu uništenja
Foto: Tanjug / Scott Clause/The Daily Advertiser via AP

Ovaj razorni uragan oborio je i niz meteoroloških rekorda dok nije oslabio na nivo tropskog ciklona u ponedeljak, a objavili ih je Univerzitet u Koloradu.
  • Irma je duvala brzinom od 297 km/h čak 37 sati, što je najduži period tokom kog je neki ciklon trajao tim intenzitetom.
  • Ta brzina čini Irmu i najsnažnijom olujom na Atlantiku, izuzev Kariba i Meksičkog zaliva. S tim područjem je druga na listi.
  • Izjednačila se sa uraganom iz 1932. na Kubi po najdužem trajanju kategorije 5 - čak 3,25 dana
  • Irma je provela više vremena u kategoriji 5 od bilo kog uragana nakon 1966. godine (početak satelitske ere)
  • Irma je srušila i rekord za najviše akumulirane energije (ACE) svih ciklona u tropskom području Atlantika i druga je na listi svih atlantskih uragana (prvi je Ivan). Inače, ovo je mera koja u obzir uzima intenzitet, veličinu i trajanje uragana, a koristi je američki NOAA.
  • Tako je oborila i rekord za najviše akumulirane energije u samo 24 sata, koji je držao uragan Alen iz 1980. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: