Misteriozna svetlost iznad Meksiko Sitija odmah nakon zemljotresa

Misteriozna zeleno-plava svetlost koja je obasjala nebo iznad Meksiko Sitija neposredno nakon zemljotresa od 8,2 Rihtera zapanjila je stanovnike ovog rada. Iako nauka nema zvanično objašnjenje, najverovatnije se radi o prirodnom fenomenu.

Izvor: B92

Petak, 08.09.2017.

11:05

Misteriozna svetlost iznad Meksiko Sitija odmah nakon zemljotresa

Seizmolog Stiven Hiks ističe da veza između misteriozne svetlosti i zemljotresa nikada zvanično nije dokazana i da je najverovatnije u pitanju eksplozija generatora i sistema za napajanje.

Ipak, mnogi naučnici se ne slažu sa njim navodeći da postoje zapisi u kojima piše da su ljudi ovakvu vrstu svetlosti koja dolazi neposredno nakon velikog potresa viđali i pre nekoliko hiljada godina.

I nauka se zainteresovala za ovu temu i, iako nemamo zvanično objašnjenje, postoje tri veoma zanimljive, ali i moguće pretpostavke.

Jedna od pretpostavki je da pucanje stena ispod Zemlje pokreće jonizaciju vazduha pod velikim stresom pre i posle zemljotresa. Kasnije ti joni kroz pukotine putuju, a čim stignu do atmosfere „pakuju“ se u vazdušne džepove formirajući plazmu koja emituje svetlost.

Druga pretpostavka je da je svetlo rezultat dva sloja iste materije koji se trlja jedan o drugi tako stvarajući napon.

Treću pretpostavku isprobao je profesor Troj Šinbrot sa Univerziteta Rudžers, koji je izveo eksperiment u kojem je oponašao ponašanje stena tokom zemljotresa. On smatra da kada slojevi puknu, napon koji se izbacuje u vazduh elektriše atmosferu i pravi ovakvo svetlo, što je napribližnije prvoj pretpostavci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: