Kasini zavirio u Saturnov polarni ambis, evo šta je video (FOTO)

Poslednja misija svemirske sonde Kasini sve je bliža kraju, a čini se da Američka svemirska agencija (NASA) u međuvremenu postaje sve više nostalgična.

Izvor: Gizmodo

Četvrtak, 31.08.2017.

13:15

Kasini zavirio u Saturnov polarni ambis, evo šta je video (FOTO)
Foto: NASA / JPL-Caltech

NASA je tako nedavno objavila fotografije koje su nastale 26. aprila, na dan kada je Kasini počeo svoje Veliko finale.

Letelica je ovaj put zavirila u ambis u kojem će nestati 15. septembra, skoro 20 godina nakon što je započela svoj put ka "Šestom kamenu od Sunca".

Kasini je fotografiju napravio na visini od 267.000 kilometara iznad Saturnove površine. Severni pol ove planete poznat je po 2.000 kilometara širokoj oluji, koju je sonda fotografisala mnogo puta. Jedan od njenih najprepoznatljivijih znakova svakako je heksagonalni vrtložni mlaz koji okružuje ciklon i koji ovaj put možete videti u njegovom punom sjaju.
Foto: NASA / JPL-Caltech
Kasini je lansiran 15. oktobra 1997. godine, a u Saturnovu orbitu dospeo 1. jula 2004.

Na Saturnov satelit Titan letelica se uspešno spustila 14. januara 2015. godine, ostvarivši prvo uspešno sletanje u spoljašnjem delu Sunčevog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: