Neverovatno dobro očuvan rimski mozaik otkriven na Kipru

Posle višegodišnjih iskopavanja, arheolozi su na Kipru otkrili redak veliki rimski podni mozaik star skoro 2.000 godina.

Izvor: NationalGeographic.com

Subota, 12.08.2017.

10:10

Neverovatno dobro očuvan rimski mozaik otkriven na Kipru
Printscreen YouTube/National Geographic

Scene trka dvokolica na hipodromu otvorenog stadiona prostiru se na površini od skoro 26 metara, koliko je mozaik dugačak. Ilustracije su upotpunjene natpisima na grčkom jeziku, koji navode imana konja i trkača.

Pretpostavlja se da je mozaik deo galerije velelepne rezidencije iz 4. veka naše ere, a nučnici navode da je to samo jedan od svega nekoliko takvih antičkih mozaika. On je vekovma ležao pod zemljom netaknut u selu Akaki, oko 14 kilometara od Nikozije, sve dok jedan farmer nije 1938. godine slučajno pronašao drugi deo te iste rezidencije.

Ceo mozaik je otkriven kasnije, ispod mesta kojim je nekada prolazila železnička pruga. Glavna iskopavanja na tom lokalitetu počela su 2013. godine, a ceo mozaik je otkriven 2016. Ubrzo je, međutim, ponovo zatrpan zbog zaštite.

Arheolozi su ga nedavno ponovo otkopali kako bi počeli restauratorke radove. Očekuje se da će oni trajati nekoliko godina, pre nego što veliki mozaik postane dotupan za posetioce.

"Ovo je jedinstven mozaik na Kipru i jedan od samo devet, koji prikazuju scene trka dvokolica, pronađenih u celom rimskom svetu", rekao glavni arheolog Frajni Hadžkristofi agenciji AP.

"Veoma su retke cirkuske scene na mozaicima, kakav je ovaj u Akakiju. Obično su na njima prikazani konji ili dvoklice, ali ceo hipodrom i trke na njimu su velika retkost", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: