Srećan vam Svetski dan sladoleda!

Nastao je u drevnoj Kini, koristili su ga i Rimljani, u Evropu su ga doneli Arapi, masovna proizvodnja počinje tek u 19. veku u SAD, a danas je jedno od omiljenih osveženja tokom vrelih letnjih dana. Danas se obeležava Svetski dan sladoleda.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.07.2017.

17:15

Srećan vam Svetski dan sladoleda!
Foto: Thinkstock

Prvi recepti za ovaj slatkiš potiču još iz drevne Kine, gde je bio običaj da se na dvoru mešaju led i mleko, u Rimu je jedna od omiljenih poslastica bila mešavina leda i snega sa različitim vrstama usitnjenog voća. Evropljani su za ovu poslasticu saznali malo kasnije, tek u 17. veku i to od Arapa koji su na sicilijanskom dvoru naučili Italijane kako da zamrznu slatki krem što je u to vreme bilo potpuno neverovatno. Kruže legende da ga je engleski kralj Čarls Drugi toliko obožavao da je čak platio veliku sumu novca svom kuvaru da bi ovaj recept držao u tajnosti.

Iako je sve do 18. veka bio poslastica rezervisana samo za više slojeve, masovna proizvodnja sladoleda počinje u 19. veku kada se pojavila prva mašina za pravljenje sladoleda, međutim dostupni su bili samo neki oblici i ukusi. Tek razvojem tehnologija javljaju se novi ukusi i oblici kao što su sladoled u kornetu ili štapiću koji su i danas najbrže osveženje mnogih ljudi u letnjim danima.

Prvi kornet ili kako su je tad nazivali „jestiva čašica za sladoled“ izmislio je poslastičar sa Vol strita, Italo Marićoni, a prvi sladoled na štapiću osmislio je vlasnik jedne poslastičarnice u Ajovi, Kris Nelson. Njega je na ovaj korak inspirisao dečak koji je došao u poslastičarnicu i nije mogao da se odluči da li želi sladoled ili čokoladu pa je on spojio ove dve dečije omiljene poslastice i napravio sladoled na štapiću prekriven čokoladom.

Svetski dan sladoleda ustanovio je Ronald Regan za vreme svoje vladavine, i od tada ga svake godine obeležavaju mnogi zaljubljenici u ovaj slatkiš.

Onaj ko želi da proba sladoled od listića 23-karatnog zlata i kavijara moraće za ovaj užitak da izdvoji oko 1.000 dolara što je ujedno i najskuplji sladoled na svetu. iframe frameBorder="0" src="http://www.b92.net/embed/index.php?nav_id=1284867" width="640" height="360" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen class="b92Video" > Najčudnija kombinacija ukusa za sladoled pravi se u Japanu i sadrži komadiće živog konjskog mesa, a u Italiji toliko neguju tradiciju ove poslastice da su čak osnovali Univerzitet sladoleda.

Iako je do skora za pravljenje sladoleda bilo potrebno vreme i do nekoliko sati jer je priprema podrazumevala i odlaganje u zamrzivaču bar na nekoliko sati, danas se sladoled sve više koristi i kao atrakcija za mušterije pa na internetu često možemo naći video-snimke na kojima poslastičari mešajući razne ukuse pred očima mušterija prave sladoled na hladnoj ploči za samo nekoliko minuta.

Istraživanja sprovedena među uživaocima u ovom slatkišu pokazuju da je, i pored mnogobrojnih ukusa i preliva koji su s vremenom nastali, i dalje omiljen sladoled od vanile, dok se kao preliv najviše koriste jagoda i čokolada.

Izvor: Danas.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: