Osniva se naučna fondacija Zapadnog Balkana

Na Samitu u Trstu potpisan je dokument o osnivanju Naučne fondacije Zapadnog Balkana, koja bi finansirala mlade istraživače iz regiona, saopštio je Centar za promociju nauke.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.07.2017.

16:21

Osniva se naučna fondacija Zapadnog Balkana
Thinkstock / Ilustracija

Fondacija bi, pre svega, dodeljivala grantove mladim naučnicima koji žele da osnuju vrhunske timove i laboratorije u ovoj regiji.Osim toga, Fondacija bi razvila program finansiranja koji bi pospešio razmenu naučnika i omogućio saradnju istraživača sa Zapadnog Balkana sa kolegama iz Evrope.

Ovu ideju pokrenula je Angela Merkel 2015. godine na Konferenciji Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, kada je izjavila da je od izuzetne važnosti baviti se pitanjem nauke i istraživanja u okviru pružanja podrške zemljama Zapadnog Balkana.

Nemačka akademija nauka "Leopoldina" je u saradnji sa Ekspertskom grupom sa Zapadnog Balkana tokom prethodne tri godine radila na razvijanju ove ideje i dala je predlog rada i organizacije fondacije, koji je u Trstu ponuđen na usvajanje predsednicima, premijerima i ministrima zemalja učesnica Samita.

"Ovo je fenomenalna prilika za istraživače na Zapadnom Balkanu koju ne smemo propustiti", izjavila je ovim povodom dr Sofija Stefanović, prva dobirnica ERC granta u Srbiji i članica Ekspertske grupe.

"Ukoliko zemlje učesnice Samita usvoje predloge iznete u dokumentu koji je pre nekoliko dana potpisan u Trstu, već od 2019. godine mladi naučnici iz regiona biće u prilici da osvoje prestižni grant čija bi vrednost mogla da ide i do 750.000 evra", rekla je Stefanović.

Ekspertsku grupu predvodio je profesor Donald Dingvel, prethodni sekretar Evropskog istraživačkog saveta, u okviru kojeg je razvijen prestižni ERC grant.

Kako je izneto u Predlogu rada Fondacije, mladim naučnicima bi bilo na raspolaganju nekoliko programa finansiranja.

Među grantovima ističu se "Tesla" grant, koji bi se dodeljivao u oblasti prirodnih nauka i medicine, dok bi se u oblasti društvenih i humanističkin nauka dodeljivao grant "Čabej".

"Marko Polo" grant obezbeđivao bi finansijsku podršku koja bi podsticala mobilnost naučnika Zapadnog Balkana. Osim toga, postojale bi i tri dodatne šeme, koje bi podržavale inicijative i ideje u domenu promocije nauke, inovacija i transfera znanja i umrežavanja na nivou Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: