On je Valkire, robot pomoćnik za kolonizaciju Crvene planete

Robot Valkire (Valkyrie) bi u bliskoj budućnosti mogao da "dobije zadatak" da pripremi teren za dolazak ljudi na Mars. Ali zato prvo mora da nauči da hoda...

Izvor: B92

Nedelja, 18.06.2017.

18:39

On je Valkire, robot pomoćnik za kolonizaciju Crvene planete
Printscreen YouTube/VYOM VIGYAN

Problem predstavlja teren na Marsu koji je prilično težak, pa robot, koji se inače kreće po ravnom, mora da nauči da hoda i po stenama i nervaninama.

U najnovijem videu, koje je pre nekoliko dana objavila NASA, može da se vidi šta je "Val" do sada naučio. Iako nije mnogo brz, neravan teren mu nije predstvaljao nemoguću misiju.

U tome mu pomaže poseban senzor, kakav se koristi u automobilima bez vozača za merenje odstojanja i uočavanje prepreka. Robot Valkire je već imao priliku da boravi na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a NASA se sada nada da će uskoro biti sposoban da napravi prve korake na Marsu.

Tri takva robota poslata su na rezličite univerzitete gde bi stručnjaci trebalo da ih nauče da autonomno obavljaju različite radnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: