Pronađeno jezero ispod mora - ko tu zaroni, ne vraća se

U Meksičkom zalivu, duboko ispod površine mora, krije se jedno neobično jezero. Svako ko pokuša da uđe u njega će neizmerno patiti, kaže profesor Erik Kords sa Univerziteta Templ.

Izvor: express.hr

Petak, 16.06.2017.

08:10

Pronađeno jezero ispod mora - ko tu zaroni, ne vraća se
Foto: EVNautilus / Youtube screenshot

Kords je jedan od naučnika koji su istraživali spomenuti bazen, koji se u naučnom časopisu “Okeanografija” naziva još i “džakuzijem očaja”.

"Ovo jezero predstavlja jednu od najneverovatnijih stvari koje možemo da pronađemo u dubokom moru. Ako krenete prema dnu okeana i gledate u jezero ili reku koja teče, cela scena izgleda kao da je s drugog sveta", rekao je Kords.

Voda u ovm neobičnom morskom jezeru je oko pet puta slanija od vode koja ga okružuje. Osim toga, sadrži veliku koncentraciju metana i vodonik sulfida, koji sprečavaju njegovo mešanje s vodom okolnog mora.

Za životinje i ljude koji uplivaju, odnosno zarone u njega, toksična koncentracija elemenata je vrlo verovatno smrtonosna. U takvim uslovima mogu da prežive jedino bakterijski oblici života, crvi i škampi.

Za naučnike je ovo jezero poput dečjeg igrališta, u kojem mogu da istražuju kako određeni organizmi mogu da prežive u tako ekstremnim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: