Da li znate kako nastaje "pravi" soja sos? (VIDEO)

Ovaj klasik azijske kuhinje proizvodi se fermentacijom zrna soje, pšenice, soli i vodi. Stari majstori po zvuku koji proizvodi znaju u kojoj je fazi i kako treba da se meša.

Izvor: Dnevnik.hr

Nedelja, 11.06.2017.

18:14

Da li znate kako nastaje
Foto: Thinkstock

Japanski shoyu, odnosno soja sos neizbežan je dodatak azijske kuhinje. I dok se zbog masovne popularizacije ovoga sastojka u svetu u poslednjih 60 godina soja sos počeo da proizvodi u metalnim bačvama, postoje neka mesta na kojima se sve još radi na tradicionalni način.

Jasuo Jamamoto s ostrva Šodošima na istoku Japana jedan je od svega jedan odsto proizvođača koji soja sos prave u drvenim bačvama.

Njegova porodica poslednjih 150 godina sama pravi bačve od bambusa koje sosu daju specifičan, i ne tako slan ukus kao što je reč o proizvodima masovne proizvodnje.

Sos se pravi od zrna soje, pšenice, soli i vode. Komercijalna proizvodnja soja sosa traje tek nekoliko meseci, ali u bačvama Jasua Jamamota zrna fermentiraju i sazrevaju dve godine, što im poboljšava ukus i podiže cenu.

U priloženom videu otkrijte kako izgleda metod koja se u Japanu koristi od 7. veka:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: