On je bio najpoznatiji rudar i simbol radničke klase Jugoslavije

Ako među komentarima na fotke sa prvomajskog roštiljanja na Fejsbuku vidite link na pesmu "Srce, luke i lopata", to znači da su se vaši prijatelji sa Fejsa na Praznik rada setili najpoznatijeg radnika u bivšoj Jugoslaviji Alije Sirotanovića.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 01.05.2017.

21:30

On je bio najpoznatiji rudar i simbol radničke klase Jugoslavije
Printscreen YouTube

Za 15 dana navršiće se 27 godina od njegove smrti, a u julu tačno 68 godina od kada je oborio svetski rekord u kopanju uglja.

Alija Sirotanović je čitav radni vek proveo u rudniku Breza, a 24. jula 1949. godine oborio je rekord Rusa Alekseja Stahanova i za osam sati iskopao čak 152 tone uglja, 50 više nego što je iskopao Stahanov nekoliko godina ranije.

Urbana legenda kaže da je Sirotanović nakon obaranja rekorda od Josipa Broza Tita kao nagradu zatražio samo veću lopatu. Sirotanović je odlikovan Ordenom junaka socijalističkog rada i postao je simbol jugoslovenske radničke klase.

Čuveni film "Čovek od mramora", poljskog redatelja Anžeja Vajde je, navodno, inspirisan Sirotanovićevim likom i delom.

Pesmom "Srce, ruke i lopata" ovekovečio ga je sarajevski bend "Zabranjeno pušenje". A 1987. godine dobio je najveće moguće priznanje, kada se njegov lik pojavio se na novčanici od 20.000 dinara. Njegovo ime nosi i ulica u selu Trtorići.

Alija Sirotanović je umro u siromaštvu, u 76. godini života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: