Sedam planeta: Otkriće i posledice

Tri od sedam planeta koje su nedavno otkrivene imaju uslove u kojima se može zamisliti život, rečeno je na skupu "Sedam planeta, otkriće i posledice" u organizaciji Centra za promociju nauke.

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.03.2017.

08:47

Sedam planeta: Otkriće i posledice
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

Direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević rekao je da je veliki uspeh što uopšte možemo da istražujemo ekstrasolarne planete jer ih je jako teško detektovati.

"Sve smo bolji u tom detektovanju i sada možemo da vidimo i malecke kamenčiće kao što je naša zemlja", rekao je Bogojević.

On je rekao da će biti potrebno četiri do pet godina da se zaviri u atmosferu novih planeta i da se tako utvrdi da li ima uslova za život pa čak i života.

"Kiseonik je taj koji uvek proizvode živa bića, tako da ako pronadjemo kiseonik u odredjenoj količini to bi moralo značiti da ima i života", navodi Bogojević.

Docent na katedri za astronomiju Matematičkog fakulteta Dragana Ilić, kaže da je ovo otkriće zanimljivo jer su ove planete osim što su slične zemlji nalaze i na takvom rastojanju od matične zvezde da bi mogle da razviju život sličnoj zemlji.

Ona kaže da se ove planete nalaze u "nastanjivoj" zoni, i da će u budućnosti pomoću novih teleskopa biti moguće snimiti hemijski sastav planeta kako bi utvrdili da li tamo postoji život sličan životu na zemlji. Novinar u oblasti astronomije Saša Mirković, ističe da je rano za zaključke i da ove planete za sada podsećaju na zemlju po veličini, ali da ako postoji tečna voda i atmosferski uslovi moguće je pronaći i život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: