Na Vračaru živi heroj Drugog svetskog rata koji ima 103 godine

Na Vračaru danas živi dvoje od troje Narodnih heroja iz Drugog svetskog rata - jedan od njih je i Veselin Radičević koga su obišli predstavnici opštine i koji će u junu napuniti 103 godine.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

20:14

Na Vračaru živi heroj Drugog svetskog rata koji ima 103 godine
Foto: Thinkstock

Narodni heroj Veselin Veca Radičević učestvovao je u bitkama na Neretvi i Sutjesci, a za vreme rata bio je u pratećem bataljonu čiju tradiciju je nastavila Garda u kojoj je jedno vreme službovao.

Učestvovao je u bici na Pljevljima koja je prva bitka partizana koji su pokušali da osvoje jedan grad. Bio je u Pljevljima na formiranju Prve i Druge proleterske brigade, kao i u Jajcu 1943. godine i to ne kao delegat na zasedanju AVNOJ-a već kao obezbeđenje.

Narodnog heroja obišao je pomoćnik predsednika opštine Vračar Marko Nikić i istakao da je cilj posete da se upoznaju i ali i poruče da su uvek na raspolaganju za sve vrste pomoći i usluga našim sugrađanima, seniorima i narodnim herojima.

U poseti su bili i Miodrag Savović iz opštinskog odbora SNS, predsednik udruženja boraca opštine Vračar Miodrag Panić i predsednica sekcije žena Beograda Ranka Vučković koji su najavili da će obići i drugog narodnog heroja koji živi na Vračaru - Danu Milosavljević.

''Zajedno sa predstavncima opštine obilazimo i pomažemo našim seniorima, ali i drugima, a jedan od njih je i Radičević koji je prošao sve puteve revolucije počev od formiranja Prve proleterske brigade pa do kraja rata'', rekao je Savović.

On je naveo da se u eri afirmacije antifašističke borbe, pogotovo zbog negativnih tedencija u regionu, posebna pažnja posvećuje borcima koji su se borili protiv fašizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: