Otkrića koja su obeležila nauku u 2016. godini

Od prve detekcije gravitacionih talasa u istoriji do potencijalno naseljive planete koja orbitira oko Sunca, može se reći da je 2016. bila godina nauke.

Izvor: B92

Subota, 31.12.2016.

11:55

Otkrića koja su obeležila nauku u 2016. godini
Foto: Thinkstock

Navodimo neka od najznačajnijih otkrića, koja su obeležila nauku 2016. godine.

Otkriće “Devete planete”

Foto: Thinkstock
2016. nam za sobom ostavlja niz polaznih tačaka za nova otkrića, poput mogućnosti postojanja devete planete koja orbitira oko našeg Sunca. Astronomi Majkl Braun i Konstantin Batigin sa Kalifonijskog instituta za tehnologiju (Caltech) otkrili su anomaliju na obroncima Sunčevog sistema, koja bi mogla biti posledica postojanja nekog velikog tela posle Neptuna. Nazvali su ga "Deveta planeta" (Planet Nine). Ako su u pravu, reč je o zaleđenom gigantu, tri puta većem i deset puta težem od Zemlje.

Prvi put detektovani gravitacioni talasi

Foto: YouTube Screenshot
U februaru ove godine naučnici su uz pomoć visokoosetljivih detektora u Lujzijani i Vašingtonu prvi put detektovali gravitacione talase koji prolaze kroz Zemlju, a nekoliko meseci kasnije, eksperiment je ponovo uspešno ponovljen, što je bila potvrda da signal nije bio slučajan.

Gravitacioni talasi mogu da utiču na novi način posmatranja drugih nevidiljivih objekata u univerzumu poput direktnog merenja svojstava zagonetnih crnih rupa.

Otkrivena naseljiva planeta?

Foto: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech (ilustracija)
Evropska južna opservatorija u čileanskoj pustinji uočila je promene u svetlu koje dolazi od Proksima Kentauri, zvezde najbliže Suncu, što znači da oko nje kruži planeta. Utvrđeno je da je reč o telu veličine Zemlje, koje se nalazi u nastanjivoj zoni, gde postoje uslovi za postojanje tekuće vode.

Rođena prva beba troje roditelja

Dečak iz Jordana začet je kombinacijom DNK materijala prikupljenog od tri osobe – njegovih roditelja i donora. Njegovi roditelji želeli su spreče da njihov potomak nasledi tešku bolest. Tim američkih doktora, koji je sproveo tretman u Meksiku, saopštio je da je dečak zdrav, ali da je potrebno sačekati godine koje dolaze, kako bi mogli da potvrde da je da je tretman bio potpuno uspešan.

Nasina sonda stigla na Jupiter

Foto: NASA
Nasina letelica Džuno (Junona) uspešno je ušla u orbitu najveće planete u Sunčevom sistemu. Džuno je krenula u avgustu 2011. godine i prva je letelica koja je posetila Jupiter, još od završetka misije "Galileo" 2003. godine.

Uspešno sletanje rakete Falkon 9 na platformu

Foto; YouTube Screenshot
Raketa Falkon 9, koja je prva svemirska letelica prilagođena višekratnoj upotrebi, uspešno je sletela na platformu u Atlantskom okeanu.

Godina prodora veštačke inteligencije

Foto: YouTube Screenshot
Ova godina bila je uspešna i na polju veštačke inteligencije. Filmski studio “20th Century Fox” je za izradu trejllera za film "Morgan" koristio veštačku inteligenciju, odnosno super-računar IBM Watson. U aprilu je veštačka inteligencija uspela da postavi dijagnozu jednoj pacijentkinji u Japanu i to na osnovu rezultata genetskih analiza i svog znanja iz više od 20 miliona onkoloških istraživanja. Za uspostavljanje tačne dijagnoze bilo mu je potrebno samo 10 minuta.

Počela ispitivanja vakcine protiv HIV-a

Foto: Thinkstock
Na Univerzitetu u Zapadnom Ontariju nova vakcina protiv HIV virusa prošla je početna ispitivanja na 33 pacijenta, a uskoro će biti testirana na uzorku od 600 osoba koje nisu zaražene ovim virusom kako bi se pronašli načini za prevenciju.

Zalihe leda na Marsu veće od zapremine Gornjeg jezera

Foto: NASA
Masa leda veća od površine Novog Meksika pronađena je na dubini od desetak metara ispod površine Crvene planete. Ova masa sačinjena je od 50 do 85 procenata vode i zauzima neverovatnih 12,100 kubnih kilometara. Ove zalihe mogle bi biti korisne ako ljudi ikada budu naselili Mars.

Habl detektovao moguće izvore vode na Jupiterovom satelitu

Foto: NASA
Svemirski teleskop Habl otkrio je, kako se čini, gejzire vode koji izbijaju na površini Jupiterovog meseca Evropa. Ovaj ledeni satelit možda krije vodeni okean ispod svoje površine, a naučnici veruju da je sastav tog okeana pogodan za razvoj života. NASA trenutno planira da pošalje sondu koja će istražiti površinu Evrope tokom 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: