Svet je napustio Žuga iz kultne pesme "Zabranjenog pušenja"

Nije kraj lošim vestima u 2016. Napustili su nas mnogi poznati muzičari, a juče i junak opevan u pesmi koja je obeležila mladost mnogim rođenim 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Izvor: Vecernji.hr

Subota, 31.12.2016.

11:07

Svet je napustio Žuga iz kultne pesme
Iz filma "Balada o Pišonji i Žugi" (Foto: YouTube Screenshot)

U Metkoviću je u 52. godini iznenada preminuo Predrag Žustrić – Žuga, onaj Žuga o kom su u pesmama "Balada o Pišonji i Žugi", i "Pišonja i Žuga u paklu droge" pevali u Zabranjenom pušenju.

Hrvatski “Večernji list” je prošle godine napravio veliki intervju sa Žugom, u kom se on prisetio opevanog događaja, kada su pokojni Jasmin Nišić-Pišonja i on ukrali autobus.

“Sejo Sexon je morao da promeni tekst kako ga tadašnja milicija ne bi tužila. Često su me ljudi pitali zašto smo ukrali taj kasetaš, a mi ga nismo ukrali. Istina je da smo se napili i krenuli da se provozamo. Znali smo da iza vrata ima dugme kojom se ona otvaraju, jer nam nije bilo prvi put da smo tako ulazili u autobus. Krenuli smo od mesta na kom je današnji hotel Holiday In, a zaustavili su nas između Hadžića i Pazarića. Nismo ni došli do Bradine, kako pevaju u pesmi. Tu su nam napravili barikadu u koju smo udarili i autobus se ugasio”, prisetio se tada Žuga događaja iz 1981. kada je on imao 17 godina, a Pišonja 15.

Majka je vikala: "Kuku meni sramote"

“Bila su to druga vremena. Kad napraviš nešto tako, pa te milicija dobro “izbuba”, onda završiš u zatvoru pa ti dođu otac i majka i kukaju. Bila je to za njih velika sramota. Govorili su mi: ‘Ćuti, nemoj da iko sazna’. Međutim, kad je izašla pesma, vikali su za nama po gradu – evo Pišonje i Žuge. Onda mi je tek majka “sela na glavu” i vikala: ‘Kuku meni sramote’”, ispričao je Žuga.

“Meni su u školi skratili prezime, pa sam postao Žuga. A Pišonju smo zvali Šonjo, dok nismo saznali za zanimljivu priču”, objasnio je Žuga.

“Jasmin je bio iz mešanog braka i išao je crkvu. Krštena kuma mu je bila iz Australije i jednom je došla da ga poseti. Igrali smo fudbal, a njemu se strašno piškilo. Došla je ta kuma i počela da ga grli jer ga nije dugo videla. Jasko je vikao da ga pusti i pritom se upiškio u gaće. Tako je Šonjo postao Pišonja. U početku mu je to smetalo, ali kasnije se navikao. On je pomalo i sam kriv za to, jer kad bi god neko u gradu viknuo: ‘Pišonja’, on bi se okrenuo i rekao ‘Majku ti...’”

Kazao je da mu je lakše bilo da ga zovu Pišonja nego Jasko. Žuga je bio penzionisani hrvatski vojnik, a od sredine devedesetih živeo je u Metkoviću gde se brinuo o staroj majci.

Jasko ili Pišonja poginuo je 1992. u Sarajevu. Juče mu se "negdje gore, gdje se smije mjesec žuti", pridružio i njegov stari prijatelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: