Save the Children: Srbija je bolje mesto za devojčice, nego SAD

Ćerke u Srbiji su prave srećnice, tvrdi novi izveštaj organizacije “Save the Children”. One žive u zemlji koja se nalazi na 20. mestu najboljih država za podizanje ćerki.

Izvor: nypost.com

Sreda, 12.10.2016.

11:13

Save the Children: Srbija je bolje mesto za devojčice, nego SAD
Foto: Thinkstock

Povodom Međunarodnog dana devojčica obeleženog 10. oktobra, “Save the Children” je saopštio listu država koje su najbolje za podizanje ženske dece.

“Uprkos napretku koji je uočen poslednjih godina, devojčice su i dalje u slabom položaju i isključene su iz obrazovnih sistema”, saopštio je Unicef.

Milioni devojčica širom sveta ne steknu čak ni osnovno obrazovanje, a oko 700 miliona njih biva naterano na brak pre 18. godine.

Šta više, češće su izložene seksualnom nasilju, a 30 miliona njih je izloženo genitalnom sakaćenju.

Međutim, u nekim zemljama devojčice imaju bolje uslove nego u drugim.

Organizacija “Save the Children” sastavila je listu od 144 zemlje uzevši u obzir sledeće faktore: broj maloletničkih brakova, broj majki tinejdžerki, smrtnost na porođaju, broj žena na visokim pozicijama na vlasti i uslovi za niže srednjoškolsko obrazovanje.

Prema toj listi, Srbija se nalazi na čak 20. mestu u svetu i bolje je plasirana čak i od Sjedinjenih Američkih Država (32).

Predstavljamo vam punu listu:
  1. Švedska
  2. Finska
  3. Norveška
  4. Holandija
  5. Belgija
  6. Danska
  7. Slovenija
  8. Portugalija
  9. Švajcarska
  10. Italija
  11. Španija
  12. Nemačka
  13. Austrija
  14. Luksemburg
  15. Velika Britanija
  16. Novi Zeland
  17. Izrael
  18. Francuska
  19. Kanada
  20. Srbija


Najgore države sveta za devojčice su subsaharske zemlje u Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: