6 razloga zbog kojih vernici postaju ateisti

Broj vernika širom Zapada smanjuje se iz godine u godinu, a broj ateista raste.

Izvor: Independent

Ponedeljak, 26.09.2016.

10:15

6 razloga zbog kojih vernici postaju ateisti
Foto: Thinkstock

U izveštaju zanimljivog naziva “Egzodus”, Istraživački centar za religije SAD istražio je razloge zbog kojih ljudi postaju ateisti.

Danas čak 25 odsto Amerikanaca sebe smatra nevernicima, za razliku od šest odsto koliko je taj procenat iznosio sedamdesetih, odnosno 20 odsto koliko su pokazala istraživanja 2012. godine.

Među njima, najprimetniji su oni koji su nekada bili religiozni, ali više nisu.

Prema rezultatima istraživanja, ovo je šest razloga zbog kojih su nekadašnji vernici postali ateisti:

Crkvena zajednica se fokusirala na politiku

Šesnaest odsto ispitanika u ovom istraživanju izgubilo je interesovanje za veru nakon što su primetili da se njihova verska zajednica suviše okrenula politici.

Ispostavlja se da je verski aktivizam i “agresivno” propovedanje vere zapravo odbilo mnoge religiozne ljude od religije.

Seksualni skandali crkvenih velikodostojnika

Čak 19 odsto ispitanika reklo je da su ih izveštaji o zlostavljanju dece u Katoličkoj crkvi toliko potresli da su okrenuli leđa veri. Među onim ateistima koji su odgajani kao katolici taj odgovor je dalo čak 32 odsto.

Negativan stav crkve prema LGBT populaciji

Za 29 odsto ispitnika, homofobija koju su primetili u svojim verskim zajednicama bila je kap koja je prelila čašu i koja je presudila da prestanu da se izjašnjavaju kao vernici.

Bivši katolici su to navodili kao razlog više od bilo kojih drugih nekadašnjih vernika (39 odsto).

Nereligiozne porodice

Gotovo trećina ispitanika kaže da je okrenula leđa crkvi jer niko iz njihove porodice nije bio naročito religiozan.

Obrazovanje

Studija je podelila nereligiozne ispitanike u podgrupe – one koji bojkotuju veru, apateiste i vernike bez religije. Među onima iz prve grupe, najviše je bilo onih sa visokim obrazovanjem (38 odsto), dok je među onima koji veruju u višu silu, ali ne pripadaju nijednoj konfesiji, bilo najmanje.

Udaljavanje od religioznih učenja

Ipak, za većinu onih koji sebe nazivaju nereligioznima najjednostavnije objašnjenje ujedno je bilo i najčešće. Čak 60 odsto ispitanika reklo je da se udaljilo od svoje verske zajednice kada je izgubilo veru u religijska učenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

333 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: