Najpoznatiji logo na svetu nastao je sasvim slučajno

Prepoznatljivi logo zlatnog slova M nastao je više slučajno nego nekom svesnom odlukom.

Izvor: express.hr

Nedelja, 18.09.2016.

14:14

Najpoznatiji logo na svetu nastao je sasvim slučajno
Foto: Gettyimages

Iako ne predstavljaju milenijumsku istoriju ili čuda arhitekture, lako su prepoznatljivi u gotovo svim državama sveta. Ispod tih lukova svakog dana 68 miliona ljudi u više od 30.000 restorana pojede neku varijaciju hamburgera s krompirićima. Prepoznatljivi logo zlatnog slova M nastao je više slučajno nego nekom svesnom odlukom.

Sve je počelo krajem četrdesetih godina prošlog veka kada su braća Ričard i Moris Mekdonald odlučili da modernizuju svoj štand s hamburgerima. Osmislili su proizvodnu traku zbog koje su mogli da prodaju hamburgere za samo 15 centi, upola manju cenu od konkurencije.

1952. godine su braća otišla na sastanak s losanđeleskim arhitektom Stenlijem Klarkom Mestonom kako bi mu pokazali svoju ideju za restoran koji bi mogli da franšizuju. Hteli su da prodaju pravo na korišćenje jelovnika, načina pripreme hrane i čitav vizuelni identitet restorana. Na svakom kraju restorana hteli su da stave zlatne lukove koji bi podjednako dobro izgledali s obe strane i privlačili vozače koji bi putovali u oba smera. Meston je ideju prihvatio i rođeni su lukovi visoki sedam i po metara. Ofarbani u zlatno, odavali su utisak vrhunskog luksuza, a ne jeftinih hamburgera.

Lukovi su se prvi put pojavili 1953. godine s prvim franšiziranim restoranom u Feniksu. Iste te godine, otvoren je i treći Mekdonalds restoran i to u Kaliforniji. Upravo taj restoran pokazuje kako je nastao ikonski logo Mekdonaldsa. Naime, zlatni lukovi na krajevima restorana, iz određenog ugla, izgledaju kao stilizovano 'M'.

Braća Mekdonalds bila su savršeno zadovoljna sporim rastom i stabilnim razvojem kompanije. Međutim, prodavača papirnatih čaša Reja Kroka, sporo i stabilno nikad nije zanimalo. Dok je braći pokušavao da proda mašine za izradu milkšejkova, uvideo je koliko prostora za rast postoji u lancu restorana jeftine hrane s prepoznatljivim izgledom. Početkom šezdesetih godina za nešto manje od 3 miliona dolara otkupio je čitavu kompaniju od braće Mekdonalds. Sve ostalo je istorija.

Danas gotovo ne postoji zemlja na svetu u kojoj ne postoji Mekdonalds. Iako su izgubili nešto od svog elegantnog dizajna, restorani posluju bolje nego ikad i čak ni mnoštvo negativnog publiciteta ne sprečava otvaranje sve više i sve modernijih restorana, piše BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: