Sin Pabla Eskobara: Serija o mom ocu je pogrešna u 28 tačaka

Druga sezona serije “Narcos” pobrala je odlične kritike, ali sin glavnog lika iz stvarnog života, kaže da se u seriji provlači 28 netačnih navoda koje naziva “uvredljivim”.

Izvor: Independent

Ponedeljak, 12.09.2016.

11:58

Sin Pabla Eskobara: Serija o mom ocu je pogrešna u 28 tačaka
Pablo Eskobar (Foto: Wikimedia Commons)

Sebastijan Marokin naveo je greške u podužoj objavi na Fejsbuku.

1. Karlos Henao (nek počiva u miru), bio je moj ujak i nije bio diler droge, kako su ga predstavili u seriji. Bio je divan čovek, vredan radnik, iskren, pošten i dobar otac svojoj porodici. Bio je i dobar prijatelj moje majke. Henao je bio arhitekta i pomogao je da se izgrade neke kuće, putevi i mostovi na hacijendi mog oca, ali nikad nije učestvovao u ilegalnim aktivnostima.

Nikad nije bio osuđivan, ni u Kolumbiji, ni u drugim državama. Bio je prodavac Biblija. Uvek je govorio o tome kako treba negovati mir, a ne ratovati. Uvek je govorio o uzmicanju i nenapadanju. Nije bio diler droge, kako ga je predstavila serija na Netfliksu.

Karlos Henao nije bio diler droge i nije živeo u Majamiju. Kidnapovan je i mučen zajedno sa Franciskom Torom, još jednim nedužnim čovekom. Tužno je što je Netfliks prikazao tako mnogo leševa sa posterima obešenih ljudi, da je zaboravio da prikaže slike mog mučenog ujaka Karlosa. U tom smislu, bile su identične i takođe javne. Ali oni nisu bili zadovoljni time, nego su ga smestili u drugo vreme i na drugo mesto u istoriji mog oca i učinili da njegova smrt izgleda kao posledica legitimnog sukoba između policije i narkosa, kad je u stvarnosti bila posledica nepravde. Time se narušava njegova čast, čast čoveka koji je bio dobar i poštovan u Medelinu, nedužnog od početka do kraja.

2. Moj otac nije podržavao Atletiko nacional, nego Independijente Medellin. Ako pisci ne znaju koji je omiljeni Pablov tim, kako se usuđuju da nama ostalima pričaju neku priču i prodaju je kao istinitu?

3. La Kvika je uhapšen u Njujorku 24. septembra 1991. u vreme dok je moj otac bio u bekstvu iz zatvora Katedral. Uhapšen je u SAD zbog lažnih dokumenata. Kasnije je nepravedno optužen i osuđen za bombardovanje aviona iz Avijanke u kom je ubijeno više od 100 putnika i članova posade, a za koji se mislilo da prevozi naslednika Luisa Karlosa Galana, Cezara Gaviriju.

Čak je i tužilac De Greif poslao pismo u SAD u korist La Kvike, pošto čovek, kao što je tvrdio i moj otac, uopšte nije učestvovao u tome. Bombardovanje je izveo Karlos Kastanjo prema naređenjima mog oca.

4. Kad je reč o bekstvu iz zatvora Katedral: sukob uopšte nije bio veliki, poginuo je samo čuvar zatvora. Nije bilo velikog sukoba. Moj otac nije imao kontakte, niti mu je neko iz zakona pomogao da pobegne. Bekstvo je planirano još u vreme kad je zatvor izgrađen: moj otac im je naredio da nekoliko cigala ostave neomalterisanim i pobegao je kada je obavešten da dogovor o neprebacivanju u drugi zatvor više ne važi.

5. Limon je bio radnik Roberta Osita, starijeg brata mog oca. Radio je s njim kao vozač 20 godina. Nije se pojavljivao, niti ga je angažovala porodica mnogo godina. U seriji je prikazano da “radnik” Roberto Osito sarađuje sa Odeljenjem za narkotike i kako su izvlačili informacije. Limon ga je upoznao kao vozača kamiona koji je dolazio u Katedral. Naposletku, Osito jeste pomogao Odeljenju za narkotike i otkazao lojalnost mojoj porodici.

6. Nije tačno da će Medelin i Kali ostati zajedno sa Njujorkom i Majamijem kao mesta sa reputacijom dilovanja droge. Istina je da će uvek biti premalo dilera droge i previše mušterija među svima onima koji dolaze u te gradove. Mušterija ima na milione i plaćaju koliko je potrebno da budu zadovoljni.

7. CIA nije osnovala Los Pepes. Osnovao ih je Fidel Kastanjo uz pomoć kartela Kali, a lokalne i strane vlasti zažmurile su na hiljade njihovih zločina.

8. Moja majka nikad nije kupila niti koristila oružje. Sve o tome je laž. Nikad nije ispalila nijedan metak.

9. Moj otac nije ubio nikoga po imenu “pukovnik Kariljo”, kako u seriji nazivaju šefa Bloka potrage. Moj otac je napadao mnoge policajce u Kolumbiji i više od 500 njih je poginulo u Medelinu s kraja osamdesetih. Nisam ponosan na nasilje kom je pribegavao moj otac i moram da priznam da je naneo mnogo štete policiji i da su mu dali mnogo novca.

10. Oni koji znaju pozadinu priče, znaju da je moj otac pogrešio što je naručio smrt onih koji su zaista bili njegovi prijatelji i partneri – Monkade i Galeana. U poslednjem trenutku se predomislio i hteo da mu spase život, ali dok je izvršilac dobio obaveštenje o promeni plana, Monkada je već bio mrtav. To je bio jedan od presudnih zločina za pad i kraj mog oca.

11. Moj otac je poslednje dane proveo sam, a ne u velikom društvu bandita kako to u seriji prikazuju. Pa, gotovo svi njegovi banditi, s izuzetkom takozvanog “Malog anđela” i “Flopa” predali su se ili bili ubijeni.

12. Nije bilo komfora nakon što je on pobegao iz zatvora Katedral. Živeli smo u straćarama, a ne u vilama.

13. Predstavljanje “Leona” iz Majamija je potpuno pogrešno. Nije živeo u SAD i čovek je bio potpuno odan mom ocu. Poginuo je nakon što je kidnapovan i mučen pored kestena u Medelinu. Pao je boreći se u ratu u ime mog oca i nikad ga nije prodao, kako je to u seriji prikazano.

14. Moj otac nikad nije pretio Kaliju kao gradu. Njegova žena i deo njegove porodice takođe su bili iz te oblasti, tako da nije imao ništa protiv tog grada.

15. Rikardo Priskus već je bio mrtav u vreme koje prikazuje serija. On jeste bio pod stigmom postupaka njegovog brata, ali sam nije bio bandit. Rikardo je umro mnogo ranije u stvarnom životu.

16. Moj otac nikad nije napao ćerku Gilberta Rodrigeza, ni na venčanju, ni u životu. Ni bilo kog člana njegove porodice. To je bio njihov zavet – da ne diraju porodice. Moj otac je to poštovao.

17. Moj otac nas nikad nije primoravao da ostanemo s njim u podzemlju. Smatrao je, kao i moja majka, da je najbolje da imamo drugačiju sudbinu od njihove.

18. Bili smo samo u jednoj pucnjavi s ocem i nije bila onakva kakvom je serija prikazuje. U mojoj knjizi postoje stvarni opisi.

19. Smestili su bombaške napade mog oca u 1993. godinu, a desili su se između 1988. i 1989. Zar to nije veliki promašaj?

20. Moja baka s očeve strane izdala je mog oca i udružila se sa najstarijim sinom Robertom. Pregovarala je sa grupom Le Pepe i sarađivala toliko aktivno da im je dozvolila da i dalje mirno žive u Kolumbiji, dok svi koji su sarađivali s mojim ocem, kao i ja i dalje živimo u egzilu. Voleo bih da sam imao tako dragu baku kako su je predstavili u seriji.

21. Putovanje u Nemačku nije tako izgledalo. Baka nije putovala nigde s nama.

22. Tužilaštvo u Kolumbiji bilo je pod uticajem Kali kartela, kao i kompletan tim zaštite svedoka. Bili smo taoci. Nas dvoje smo bili maloletni i zajedno sa dve žene bili smo zaključani u maloj hotelskoj sobi.

23. Virdžinija Valeho je bila toliko zaljubljena da je odbila da uzme novac od mog oca? To su velike laži. Moja mama nikad nije razgovalara s njom nakon bekstva iz Katedrala. Prošla je gotovo decenija, a moj otac nije imao kontakt sa Virdžinijom, koja je u to vreme bila ljubavnica čelnih ljudi kartela Kali.

24. Svaki put kad me je otac zvao, spuštao sam slušalicu, ali je on bio uporan i ostajao na vezi duže nego što je trebalo, znajući da će ga pratiti. “Telefon je smrt”, govorio mi je celog života. Zato nisam hteo da se čujem s njim. Onda je u jednom razgovoru imenom i prezimenom oslovio moju majku i sestru, što je bio jasan znak da želi da se oprosti, da što je moguće duže prolongira taj poslednji poziv s jasnom namerom da ga pronađu. Moj otac se ubio i to sam ponovio mnogo puta. Nije ga ubila policija. Karlos Kastanjo vodio je poslednju operaciju, a ne neki stranci.

25. Nijedan novinar nije ubijen ispred hotela Tekvendama.

26. Moj otac nikad nije zlostavljao svoje roditelje, za razliku od Abela. Nikad nije razgovarao s njima u tom tonu i smislu.

27. Nakon smrti mog oca, majku su pozvali na sastanak sa kartelom Kali u gradu zajedno sa 40 najvećih šefova mafije u Kolumbiji tog vremena. Život joj je spasao Migel Rodrigez, a ne Gilberto. Tada su nam oduzeli imovinu koju smo nasledili i podelili su je među sobom kao ratni plen.

28. Moja baka u seriji kaže da je moja majka izdala mog oca? U stvarnom životu baka s očeve strane i njena deca imali su kontakte s kartelom Kali! Naravno, sve ove navode sina Pabla Eskobara tvorci serije odbacuju, jer nikad i nisu nameravali da predstave kompletnu istinu, budući da su mnoge stvari otvoreno dramatizovali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: