U čast Teslinog rođendana 12 miliona volti

Povodom 160 godina od rođenja velikog naučnika Nikole Tesle (10. jul 1856-7. januar 1943), muzej u Beogradu koji nosi njegovo ime, uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda, organizovaće niz aktivnosti kojima će biti obeležen taj jubilej.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2016.

13:33

U čast Teslinog rođendana 12 miliona volti

U Muzeju Nikole Tesle sutra će biti otvorena nova stalna postavka koja obuhvata veći broj ličnih i tehničkih predmeta koji su pripadali priznatom naučniku, kao i nove radne i interaktivne modele.

Biće postavljene dve nove holografske animacije - Teslina priča o detinjstvu i Teslina vizija budućnosti kao i trodimenzionalna projekcija (3d mapping) eksperimenta u Kolorado Springu, sa ciljem da posetiocima još više približi pronalazački rad i oživi duh vremena Nikole Tesle.

Autor stalne postavke je direktor muzeja dr Branimir Jovanović, arhitekta postavke je Pavle Vasev, a za sve digitalne medije je zadužen dr Bojan Stevanić i "Bulb Creation Studio".

U susret obeležavanju 160 godina od Teslinog rođenja, "Direct Media" je muzeju donirala jedinstveni izložbeni eksponat virtuelne realnosti, pod nazivom "Doživi Teslu", koji će omogućiti posetiocima da zakorače u virtuelni svet kroz koji će ih voditi sam Tesla. Tu je i interaktivna maketa hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, poklon kompanije "Schneider Electric".

Na dan Teslinog rođenja, 10. jula od 21 čas na Kalemegdanu će biti predstavljena replika njegovog transformatora, snage 12 miliona volti, čije varnice dosežu do devet metara visine.

Transformator će na Kalemegdanu biti postavljen do 15. jula i tokom svake večeri predviđen je poseban program za sve posetioce. Replika koristi najsavremeniju tehnologiju i može raditi u više režima, a jednim od njih postiže se i standardni režim karakterističan za Tesline transformatore, kakav je bio i njegov transformator iz Kolorado Springsa.

Posetioci će obnovljenu i digitalizovanu postavku Muzeja Nikole Tesle moći da pogledaju od 11. jula i to u osveženom enterijeru zgrade u Krunskoj 51. Izložbeni prostor muzeja je u susret Teslinoj godišnjici okrečen i osvežen, ugrađena je nova rasveta i novi sistem ventilacije, a u arhivskom depou muzeja u suterenu zgrade, donacijom kompanije "Schneider Electric", ugrađena je nova oprema za klimatizaciju, zahvaljujući kojoj će se više od 160.000 dokumenata iz Tesline zaostavštine čuvati u idealnim konzervacijskim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: