Izmene kanadske nacionalne himne da bi postala rodno neutralna

Donji dom kanadskog parlamenta izglasao je danas većinom glasova promenu stihova kanadske himne kako bi postala rodno neutralna.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.06.2016.

13:18

Izmene kanadske nacionalne himne da bi postala rodno neutralna
Foto: Thinkstock

Većinom od 225 glasova za, prema 74 glasa protiv, prihvaćeno je da se stih "O, Kanado, ti si tako velika zemlja da te svi tvoji sinovi vole" promeni u "O, Kanado, ti si tako velika zemlja da te svi volimo", piše BBC.

"To nije velika promena, izmene nacionalne himne se skoro neće ni primetiti, ali mnogo znači za nas - Kanađanke", izjavila je Kristina Mur, demokratska članica kanadskog parlamenta.

Poslanik Greg Ferguson je naglasio da se ove godine obeležava "100. godišnjica ženskog prava glasa u Kanadi" i da bi "bilo lepo da tom prilikom prestanemo da isključujemo žene iz himne".

Promena himne još čeka odobrenje Senata, a izmena zakona je pokrenuta posle studije sprovedene u maju ove godine, a koja je pokazala da je 62 odsto Kanađana za promenu stihova nacionalne himne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: