Jedina žena na svetu koja je rođena u 19. veku

Italijanka Ema Morano je jedina žena na svetu koja je rođena u 19. veku. Ona veruje da dugo živi jer svaki dan jede tri jajeta.

Izvor: express.hr

Sreda, 08.06.2016.

17:22

Jedina žena na svetu koja je rođena u 19. veku
Foto: Screenshot

Italijanka Ema Morano službeno je ostala jedina osoba na svetu koja je rođena u 19. veku u gradiću Čivijasko u Pijemontu, još za vladavine kralja Umberta I. Rođena je 29. novembra 1899, a danas ima 116 i po godina.

Pre nje je najstarija osoba na svetu bila Amerikanka Suzana Mušat Džons, koja je nedavno umrla u svom domu u Njujorku. Ona je bila poslednja Amerikanka rođena u 19. veku.

Najdugovečnija osoba ikad, a da je to potvrđeno službenim dokumentima, bila je Francuskinja Žana Kalment, rođena 1875, koja je umrla 1997, kada je imala 122 godine i 164 dana.

Ema Morano danas smatra da je njena dugovečnost rezultat toga što celoga života jede tri jajeta dnevno, od čega dva sirova, što joj je još kao devojčici propisao lekar kao terapiju zbog anemije.

U poslednjih 200 godina očekivani životni vek povećao se širom sveta, a posebno u razvijenim zemljama. Najduže se živi u Japanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: