Konji koji su prešli Albaniju i ostala blaga Anatomskog muzeja

Retko ko zna da na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu postoji Anatomski muzej koji čuva kolekciju od više od 800 eksponata koji se sakupljaju od 1938. godine, a među najzanimljivijima su skeleti dva konja koja su prešla Albaniju u Prvom svetskom ratu i jednog kita koji je uginuo u cirkusu na tadašnjoj periferiji Beograda.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.05.2016.

11:58

Konji koji su prešli Albaniju i ostala blaga Anatomskog muzeja
Doktor Zoran Zoriæ pokazuje skelet konja koji je prešao Albaniju tokom Prvog svetskog rata - konja vojvode Petra Bojoviæa (Foto: Tanjug / Zoran Zestiæ)

U ovogodišnjoj "Noći muzeja", 21. maja, Anatomski muzej će otvoriti vrata posetiocima, koji će imati priliku da čuju priču o njegovom istorijatu i pogledaju bogatu riznicu, koja prvenstveno služi studentima fakulteta, ali krije i zanimljive priče.

Kolekcija pri Katedri za anatomiju, pored toga što čuva skelete i organe domaćih i divljih životinja, može da se pohvali i neverovatnim eksponatima, kao što su skelet konja vojvode Petra Bojovića i stolovi napravljeni od legure aluminijuma uzetog s nemačkih aviona oborenih u Drugom svetskom ratu.

Doktor Zoran Zorić ispričao je novinarima da je fakultet osnovan 1936, koju godinu kasnije je podignuta i zgrada u kojoj se danas nalazi i u to vreme na tom mestu bila je periferija Beograda kojom su prolazili cirkusi. "Jedan od njih imao je kita koji je uginuo, pa je profesor Vladeta Simić, osnivač Katedre za anatomiju, kupio lešinu, masno tkivo je prodao fabrici sapuna za veći novac, a skelet mu je ostao", kaže Zorić.

Među lobanjama tigra, lisice, nalaze se i ljudske lobanje, a Zorić ima zanimljivu priču i o tome.
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ
"Devedestih godina kada sam ja studirao, imali smo skelet žene. Profesor Simić ga je doneo iz Lajpciga, gde je doktorirao. Tada nije bilo rešetaka na prozorima i skelet je nestao. Tada na Medicinskom fakultetu nisu imali kompletan skelet, jer niko neće da zavešta kosti. U Kragujevcu jedan bračni par je zaveštao tela na 30 godina, ali kada je taj rok prošao, tela su sahranjena i oni su kupili plastinat nekog Indusa koji je koštao 48.000 evra", objasnio je Zorić. Tu je i skelet kolubarskih goveda koja su vukla topove u Prvom svetskom ratu.

Izložena je i preparirana moruna, a Zorić kaže da dok nije bilo Đerdapa u Kladovu je pravljen kavijar. Zorić je novinarima koji su danas obišli muzej u susret 13. "Noći muzeja" pokazao i "prase nakazu" s jednim okom, zatim prase s dve karlice i četiri zadnje noge, četiri roga jednog ovna, objasnio je i kako muslimani za praznik traže ovna koji ima najlepše rogove, te se koriste žice kako bi se oni uvili.

Na zidovima vise rogovi raznih životinja koji su ostali od savezne izložbe lovstva kojoj je prisustvovao i Josip Broz Tito.

"Zanimljivo je da je jedan večiti student, naš stručni saradnik, koji je pred penziju završio fakultet, bio sekretar partije i on je dočekao Tita, a ne dekan", ispričao je Zorić.

Neobična je čak i životna priča dr Vladete Simića, koji je rođen u Leskovcu i u svoj rodni grad je odneo prvu pravu loptu, osnovao je fudbalski klub "Sinđelić" u Nišu, bio je džokej, završio je Veterinarski fakultet u Zagrebu, zatim Polojprivredno-šumarski fakultet, studirao je i medicinu pet semestara, bio je rezervni kraljev oficir, a u komunizmu nije bio ništa više sem šefa katedre.
Skelet domaæe svinje (Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ)
Zorić s oduševljenjem priča da se Simić od 1972. kada je otišao u penziju pa do smrti 1989. godine posvetio borbi za to da Veterinarski fakultet postane Fakultet veterinarske medicine, a diplomirani veterinari doktori veterinarske medicine.

"Anatomija je predmet na prvoj godini i predavanja su svakog ponedeljka i srede od osam sati i Simić je dolazio redovno na ta predavanja i kada je otišao u penziju", dodao je Zorić. Do sada Anatomski muzej su posećivali samo studenti, budući brucoši i deca, a nakon "Noći muzeja" biće otvoren za širu javnost svakog dana od 10 do 13 sati, dok su grupne posete moguće i van radnog vremena. "Ovo je jedan od četiri prirođanjačka muzeja u Srbiji, ali mi dugo nismo funkcionisali kao muzej. Godinama nam dolaze samo deca. Dovede neko od zaposlenih dete, pa ono u školi ispriča šta je videlo i onda dođe cela grupa", rekao je Zorić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: