Evo kako su se razvijali indoevropski jezici i gde smo tu mi

Urednici Biznis Insajdera objavili su zanimljivu animaciju, kartu koja prikazuje kako su se razvijali i širili indoevropski jezici.

Izvor: B92

Subota, 26.03.2016.

17:15

Evo kako su se razvijali indoevropski jezici i gde smo tu mi
Foto: Screenshot

Za kartu su zaslužni evolucijski biolozi sa univerziteta u Oklandu na čelu s Kventinom Atkinsonom, koji su zanimljivu studiju sproveli još u avgustu 2012. godine.

Prema njihovim zaključcima, praočevi indoevropskih jezika bili su anatolijski, iz kojih su potom s vremenom nastali baltoslavenski, odnosno indoiranski jezici.

Šta se događalo zatim otkriće vam animacija, ali pre nego što je pogledate, svakako vam moramo reći još i to da se sa njom ne slažu apsolutno svi stručnjaci.

Naime, nisu svi saglasni oko začetaka indoevropskih jezika, pa treba istaći da je "anatolijskoj hipotezi" suprotstavljena "kurganska", prema kojoj su se prvi njima služili ljudi iz Pontskih stepa.

Zato treba imati na umu da sledeće 'drvo indoevropskih jezika' možda ipak nije sasvim tačno, ali ako karta i ima određenih mana (neka o tome sude buduće spoznaje), svejedno je vredi videti jer u nastavku jasno otkriva kada je i kako došlo do 'jezičkog buma' u Evropi i Aziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: