VICE: Pitali smo eksperta da li je Evropskoj uniji došao kraj

"Evropska unija je gotova. Mrtva. Nekada je služila svrsi, ali po onome što kaže francuski premijer Manuel Vels, ceo projekat je na izdahu zbog, da, pogodili ste, migracije."

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2016.

15:35

VICE: Pitali smo eksperta da li je Evropskoj uniji došao kraj

"U govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu prošlog petka, Vels je rekao da izbeglice koji beže od nasilja i rata u Iraku i Siriji mogu u potpunosti da destabilizuju Evropsku uniju.

- Ako Evropa nije sposobna da zaštiti svoje granice, sama ideja Evrope je u pitanju - rekao je Vels kada su mu postavili pitanje o ponovnom uspostavljanju granica širom Evrope.

Da li je moguće da je Vels u pravu? Nedavno su Švedska, Danska, Norveška, Austrija, Francuska i Nemačka uvele određena ograničenja slobode kretanja kroz Šengensku zonu. Prošlog petka, portparolka Evropske komisije Nataša Berto nagovestila je da postoji mogućnost da bi zemlje EU mogle ponovo da uspostave graničnu kontrolu na period od dve godine. Međutim, ništa nije zvanično dok ministri unutrašnjih poslova o tome ne porazgovaraju sledeće nedelje.

Kako bi pokušali da shvatimo šta se ovde dešava, razgovarali smo sa doktorom Kristoferom Bikertonom, profesorom evropskih studija na Univerzitetu Kembridž i autorom knjige Evropska integracija: od nacionalnih država do država članica. ..."

Preostali deo teksta možete pročitati na sajtu vice.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: