U ime nauke: Fizičar pucao u sebe da demonstrira gustinu vode

Andreas Val pucao je puškom u samog sebe s male udaljenosti u bazenu punom vode kako bi dokazao da je voda gušća od vazduha.

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2016.

14:55

U ime nauke: Fizičar pucao u sebe da demonstrira gustinu vode
Foto: Screenshot

Neustrašivi naučnik izveo je rizičan eksperiment kako bi dokazao svoju teoriju, prema kojoj metak ne leti istom brzinom u vazduhu i u vodi. To znači da bi Val bio nepovređen ako bi prema sebi ispalio hitac.

Fizičar je ušao u bazen i uperio ka sebi napunjenu pušku, a zatim je pomoću dugačkog kanapa ispalio hitac.

Pokazalo se da je u pravu. Ostao je nepovređen jer je metak potonuo pre nego što je stigao do njega, iako se radilo o vrlo kratkoj razdaljini.

Val nije vršio nikakve korekcije na oružju, niti je ono bilo u kvaru pod vodom.

“Teže je kretati se vodom nego kroz vazduh jer su u vodi molekuli bliži jedan drugom u odnosu na molekule vazduha”, objasnio je Val.

Iako je verovao u svoje proračune, vidno mu je laknulo nakon što je nepovređen izvadio metak koji se našao na dnu bazena.

Voda je 800 puta gušća od vazduha i zbog toga je metak imao mnogo veći otpor, što je rezultovalo njegovim drastičnim usporavanjem.

Iako je verovao u svoje proračune, Valu je vidno laknulo nakon što je nepovređen izvadio metak koji se našao na dnu bazena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: