Fizičar na sebi testirao Njutnove zakone (VIDEO)

Norveški fizičar Andreas Val verovatno je jedan od poslednjih naučnika na planeti koji fizičke zakone ne testira u laboratoriji nego na sebi.

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2016.

16:31

Fizičar na sebi testirao Njutnove zakone (VIDEO)
Foto: YouTube Screenshot

Valova želja je bila da demonstrira Njutnove zakone kretanja kroz ponašanje objekata na koje utiče centripetalna sila, terajući ih na kružno kretanje, a koji se posledično ubrzavaju tokom približavanja zamišljenom centru kruga.

Iako se sve može demonstrirati u kontrolisanoj sredini unutar dobro opremljene laboratorije, ili pak u prirodi pomoću dobre opreme, Val se odlučio da dokaže Njutnove zakone vezavši sebe na konopac 14 metara iznad tla.

Fizičar je svojim aktom dokazao da će zakoni fizike biti validni u svakoj situaciji, pa i u onoj koja ga je mogla koštati života, ili bar polomljenih udova. Zahvaljujući razumevanju Njutna, Valov pad zaustavila je upravo centripetalna sila koja je delovala na telo (teg) zavezano za drugi kraj konopca.

Telo je prilikom obmotavanja oko metalne cevi počelo da dobija ubrzanje zbog približavanja zamišljenom centru kruga, što je Vala spaslo od odlaska u bolnicu. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: