Japanci dobili pravo da imenuju hemijski element 113

Tim japanskih naučnika ispunio je kriterijume za imenovanje novog hemijskog elementa, sintetičnog visokoradioaktivnog elementa 113, saopštila su danas naučna udruženja.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2015.

13:24

Default images
Foto: Thinkstock

Istraživači u Riken institutu su identifikovali novi hemijski element i time dobili pravo da mu daju ime, saopštila je Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju i dodala da je element 113 provizorno nazvan "ununtrijum".

Zajednička radna grupa Međunarodne unije za čistu i primenjenu hemiju i Međunarodne unija za čistu i primenjenu fiziku objavila je danas odluke i o imenovanju elementa 115, 117 i 118. Grupa timova iz Instituta za nuklearna istraživanja u Dubni u Rusiji, Lorens Livmor nacionalne laboratorije u Kaliforniji i Ouk Ridž nacionalne laboratorije iz Tenesija dobila je pravo da imenuje elemente 115 i 117, dok su zasebno naučnici iz laboratorije u Dubni i Lorens Livmor pozvani da imenuju element 118.

Element 113 nalazi se između kopernicijuma i flerovijuma u periodnom sistemu elementa. Zajednički tim naučnika u Rusiji i SAD takođe je pretendovao na pravo da imenuju element 113. Kosuke Morita, koji je vodio istraživanja u institutu Riken, rekao je da posle "konkluzivnog demonstriranja postojanja elementa 113" planiraju da uđu u "neobeleženu teritoriju elementa 119 i dalje".

Morita je u saopštenju Rikena naveo da planira da deo sledeće godine posveti razmatranju formalnog imena za element 113. Moritin tim je koristio Rikenov linearni akcelarator i jonski separator u potrazi za novim sintetičkim superteškim elementima, još od kasnih 80-ih. Tim je 2003. počeo rad na stvaranju elementa 113 bombardovanjem tankog filma bizmuta s jonima cinka koji putuju brzinom od 10 odsto brzine svetlosti, saopštio je Riken.

Izotopi elementa 113 imaju veoma kratko vreme poluraspada i traju manje od hiljaditog dela sekunde, zbog čega je njihovo otkriće veoma teško. Posle dva uspehu u stvaranju tog elementa, tim u Rikenu je sedam godina pokušavao da dođe do trećeg uspeha, do čega je došao u avgustu 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: