Lusi: Skelet koji je promenio sve što znamo o evoluciji

Pre 41 godinu tim arheologa koji je radio na jednom lokalitetu u Etiopiji otkrio je ostatke skeleta koji su postali ključni delić u slagalici čovekove evolucije.

Izvor: Telegraph

Utorak, 24.11.2015.

08:32

Default images
Foto: Gettyimages

Skelet drevnog hominida koji je dobio naziv Lusi star je 3,2 miliona godina i dugo je važio za najstariji pronađeni ostatak dvonožnih primata, koji su na evolucionoj lestvici između čovekolikih majmuna i Homo sapiensa.

Google je proslavio 41. godišnjicu pronalaska Lusi prikladnim „dudlom“ koji prikazuje kako su se čovekovi preci uspravili na dve noge.
Arheolozi Donald Džohanson i Tom Grej pronašli su 47 kostiju, odnosno oko 40 odsto skeleta, što je bilo dovoljno da razumeju kako je tekla evolucija.

Na osnovu strukture karlice, zaključili su da je reč o ženi i dali joj ime Lusi po liku iz pesme Bitlsa „Sky With Diamonds“ koju su u tom trenutku čuli u kampu.

Iako je Lusi imala brojne karakteristike šimpanzi, poput dugih ruku i zaobljenog stomaka, skelet je pokazao da je uglavnom hodala uspravno.

Pre otkrića, naučnici su smatrali da su se naši preci uspravili na dve noge kada su dobili veći mozak, ali to nije bio slučaj kod Lusi.
Foto: Gettyimages
Njena vrsta Australopithecus afarensis živela je pre između tri i četiri miliona godina. Homo habilis,najstariji oblik roda Homo potekao je od afarensisa ili naredne vrste roda Australopithecus, pre nego što je Homo sapiens stupio na scenu pre oko 200.000 godina.

Kosti Lusi čuvaju se u muzeju u Etiopiji, a između 2008. i 2013. obišle su SAD.

Lusi je bila visoka 98 cm i imala je oko 27 kg. Pre pet godina dokazano je da je njena vrsta koristila neobrađene kamene alate, kako bi sekla meso.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: