Da li ćemo ikada otkriti pravu istinu o sudbini Romanovih?

Ostaci ruskog cara Aleksandra III biće ekshumirani u pokušaju da se konačno razreši misterija o sudbini Romanovih.

Izvor: Independent

Utorak, 27.10.2015.

09:18

Default images
Car Nikolaj II sa èlanovima porodice. (S leva na desno: Olga, Marija, Nikolaj II, Aleksandra Fjodorovna, Anastasija, Aleksej i Tatjana)

Celu porodicu Romanovih ubili su Boljševici 1918. a njihova tela bačena u ledene šume Urala u blizini mesta egzekucije.

U novom pokušaju da se posmrtni ostaci svih članova porodice polože na večni počinak u Sankt Petersburgu, biće obavljena DNK analiza ostataka carevog oca Aleksandra III, kako bi se uporedila ne samo sa ostacima njegovog sina, nego i ostacima tela za koje se veruje da su pripadala Alekseju i Mariji, Nikolajevoj deci, a koji se trenutno čuvaju u Ruskoj državnoj arhivi.

Ako test bude pozitivan, Aleksej i Marija biće prebačeni u Crkvu svetog Petra i Pavla u Sankt Petersburgu pored u grobnicu u kojoj već počivaju njihova majka, otac i tri sestre Olga, Tatjana i Anastasija.

Ekshumacija Aleksejevog i Marijinog dede naređena je nakon zahteva poglavara Ruske pravoslavne crkve patrijarha Kirila.

„Sve zavisi od tehničkih uslova i protokola. Malo je verovatno da će ekshumacija početi pre sredine novembra“, izjavio je Vladimir Solovjev, stariji istražitelj Centra za forenzičku kriminologiju Istražnog komiteta.

Romanovi su streljani godinu dana nakon što su proterani u Jekaterinburg, nakon Ruske revolucije 1917.

Većina ostataka članova carske porodice otkrivena je 1976. u šumi u blizini Jekaterinburga, ali su ekshumirani tek 1991. nakon pada Sovjetskog Saveza.

Trebalo je više godina da se pronađu ostaci tela za koja se veruje da su pripadala Alekseju i Mariji, ali se do dana današnjeg sumnja da je zaista reč o carevoj deci.

Iako je istraga o smrti Romanovih zvanično okončana 2011, slučaj je ponovo otvoren prošlog meseca i ekshumirani su ostaci Nikolaja II i njegove žene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: