Otkrivene grobnice stare 2.800 godina

Oko pedeset arheologa nalazi se na mestu pronalaska grobnica u nadi da će uskoro otkriti tajne koje to mesto krije.

Izvor: B92

Utorak, 08.09.2015.

20:14

Default images
Screenshot

Upotrebljavajući male lopate arheolozi otkopavaju tajne drevnog carstva, grobnice za koje veruju da su nastale pre 2.800 godina u mestu Van na istoku Turske.

Grobne jame koje izgledaju poput velikih keramičkih posuda, prema mišljenju arheologa, pripadaju drevnom kraljevstvu Uratua, koji su na području Turske vladali sredinom devetog veka pre nove ere.

Mesto Van bio je glavni grad kraljevstva Urartu, koje je poznato i pod nazivom Kraljevstvo Van, sve do šestog veka pre Hrista. Oko pedeset arheologa nalazi se na mestu pronalaska grobnica u nadi da će uskoro otkriti tajne koje to mesto krije.

'Zbog ovog nalazišta smo izuzetno uzbuđeni. Velike tajne se nalaze ispod površine ove drevne civilizacije čiji su gradovi i utvrđenja opstali uprkos brojnim potresima i prirodnim nevoljama', rekao je dr Mehmed kao glavna osoba ovog iskopavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: