Mravi: Merkelova, upomoć!

Oko 500.000 mrava je u Nemačkoj, u organizaciji Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), “demonstriralo” je za spas Amazonske šume čiji opstanak ugrožava sve intenzivnija ekonomska aktivnost.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.08.2015.

18:50

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Ovaj mali, ali veoma impresivni protest održan je u utorak u zoološkom vrtu u Kelnu gde je "defilovalo" pola miliona insekata koji su, umesto plakata, nosili listove na kojima je pisalo "Spasimo Amazoniju", "Merkelova, upomoć!" i "Solidarnost".

U povorci su bili južnoamerički mravi sekači lišća, poznati pod imenom Atta, koji žive u tropskim oblastima, posebno u Amazonskoj šumi.

Mravljim protestom, WWF je želeo da upozori na plan brazilske vlade da dozvoli privrednu eksploataciju delova sadašnjih prirodnih rezervata.

Cilj nevladine organizacije je bio da senzibilizuje nemačku javnost pred sutrašnji susret nemačke kancelarke Angele Merkel sa predsednicom Brazila Dilmom Rusef.

"Nemačka vlada mora da iskoristi taj susret kako bi podstakla kolektivne napore u korist zaštite amazonske tropske šume", izjavio je Kristof Hajnrih, predstavnik WWF za Nemačku.

Brojni naučnici upozoravaju da je zdravstveno stanje Amazonske šume alarmantno. Nedavna studija, objavljena u časopisu Nature, otkrila je da Amazonska šuma absorbuje dva puta manje CO2 nego pre 25 godina, što preti da još više pogorša posledice planetarnog zagrevanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: