Zasadio 160 hektara suncokreta u čast preminule supruge

Babet Jakiš je mnogo volela cveće, ali suncokreti su joj bili omiljeni.

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2015.

13:15

Default images
Screenshot

Kada je preminula od kancera u 66-oj godini života prošlog novembra, njen suprug Don Jakiš je posadio skoro 160 hektara suncokreta u njenu čast.

“Bila je lepa spolja isto koliko i iznutra,” rekao je Don za ABC.

Njemu je trebalo nedelju dana da posadi suncokrete pored autoputa u Viskonsinu, a planira da proda semenje i da deo novca donira bolnicama, i istraživačkim centrima.

Zemjište nije bilo njegovo, ali su mu ga komšije iznajmile po pristupačnoj ceni, a nakon 75 dana cveće je konačno procvetalo.

“Babet je u zajednici bila poznata kao dama suncokreta pa sam nakon njene smrti u znak sećanja na nju došao na ideju da sa obe strane autoputa 85 posadim 160 hektara njenog omiljenog cveća, ” izjavio je Don.

On i Babet su se venčali 2000. godine i to im je oboma bio drugi brak.

“Bili su veoma zaljubljeni i sve bi učinili jedno za drugo,” rekla je za ABC Babetina kćerka Dženi.

Nakon što je gospođi Jakiš postavljena dijagnoza 2006. godine, ona i njen suprug su zasadili na svom imanju dosta hektara suncokreta, a par godina kasnije su došli na ideju da te suncokrete gaje i prodaju semenje kako bi novac donirali istrživačkim centrima za kancer.

“Babet je shvatila koliko su važna klinička istraživanja. Od prognoza da će živeti dve nedelje ili dva meseca, ona je zahvaljujući raznim tretmanima produžila život čak devet godina,” rekao je Don.

Mesec dana nakon što je preminula, Don je osnovao kompaniju “Babetino semenje nade” i tako ostvario njen san.

Semenje će uskoro biti spremno za prodaju, a Babetina porodica se nada da će se uskoro otkriti lek protiv kancera.

Here is small drone clip of the sunflowers for those who are not able to come and see!

Posted by Babbette's Seeds of Hope on Thursday, August 13, 2015

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: