Zatvor iz Šošenka danas je sablasno prazan

Hiljade ljubitelja filma godišnje poseti nekadašnji zatvor u Ohaju, u kom su snimljene scene za filmove kao što su "Con-Air", "Tango i Cash", dok je jedan od najboljih filmova svih vremena u tom bivšem zatvoru snimljen skoro u potpunosti, "Bekstvo iz Šošenka".

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2015.

10:40

Default images
freeimages.com

Međutim, mnogo pre nego što je ovaj zatvor postao svetski poznati filmski set, bio je jedan od nabrutalnijih zatvora u istoriji Amerike. Kroz taj je zatvor od 1886. do 1990. kada je zatvoren, prošlo na hiljade zatvorenika, a nešto više od 200 ih je unutra umrlo. Oronuli zidovi po hodnicima i ostaci ćelija danas su sablasno prazni, a turisti koji tu dolaze tvrde kako čuju šapat duhova nekadašnjih zatvorenika.

Na starom groblju u zatvorskom dvorištu nalazi se 215 označenih grobova, jedan za svakog preminulog zatvorenika. Većina su bili žrtve tuberkuloze i groznice, dok su neki živote izgubili na mnogo nasilniji način.

Zatvorski čuvari su zatvorenike koji su se najgore ponašali često odvlačili duboko ispod zatvorskih zidina, na mesto koje se zvalo "rupa" i tamo ih kažnjavali. U tim "rupama", odnosno samicama, mnogi su zatvorenici gubili razum i poludeli. Tako piše na web stranici zatvora. Neki zatvorenici su nakon boravka u "rupi", prostoriji bez prozora i svetla, počinili samoubistvo tako što bi se zapalili ili obesili.

Neki su umrli pod čudnim okolnostima u navodnim pokušajima bega, neki su živote izgubili u zatvorskim tučama, dok su neki preminuli nakon što bi ih čuvari brutalno pretukli.

Pre nego što je ovo mesto postalo zatvor bio je to vojni poligon gde su se vojnici obučavali za učestvovanje u građanskom ratu, ali 1876. godine vlasti su odlučile da ga pretvore u maloletnički zatvor za mlade delikvente kako bi ih tu preodgajali.

Nasilje u zatvoru je počelo nakon što je taj maloletnički zatvor postao državni zatvor u koji su se slali najopasniji kriminalci iz cele Amerike. Prema arhivskim natpisima, najgori dan u istoriji ovog zatvora bio je 21. jul 1948. godine kada su dva zatvorenika probila zidine zatvora i oteli direktora zatvora Džona Nibela, njegovu suprugu i 20-godišnju kćer iz njihove kuće koja se nalazila odmah izvan zatvorskog kruga. Odvukli su ih u polje kukuruza i tamo ubili.

Ubice Robert Daniels i Džon Vest uhvaćeni su dva dana kasnije. Odnosno, Vest je ubijen tokom hvatanja, dok je Daniels završio na električnoj stolici u istom zatvoru iz kog je pobegao.

U ozloglašenom zatvoru su ubijena i dva čuvara. U novembru 1926. godine jedan je čuvar ubijen prilikom bega jednog zatvorenika koji se u zatvor vratio s uslovne kazne, dok je drugi, takođe prilikom pokušaja bega ubijen u oktobru 1932. godine. Dva zatvorenika su ga na smrt pretukla metalnom palicom.

Stručnjaci su 1933. godine optužile vlasti u Ohaju da je zatvor prenatrpan, a tek negde sedamdesetih je predloženo da se zgrada zatvori i da se zameni s kompleksom od nekoliko manjih zgrada u kojima ne bi smelo biti smešteno više od 500 zatvorenika u svakoj.

Nezadovoljstvo vođenjem zatvora kulminiralo je 1978. kada su zadruge za civilna prava u ime 2.200 zatvorenika tužile zatvor zbog uskraćivanja osnovnih prava, i života u neljudskim uslovima.

Žalba je prihvaćena 1983. godine i čelnici zatvorskog sistema pristali su na poboljšanje uslova u zatvoru, a tada su počele i pripreme za zatvaranje dela zatvora.

More at Ohio State Reformatory 💀👻 #Ohiostatereformatory #mansfield #prison #haunted

A photo posted by Chloe AnneMarie ツ★ (@bitesizedtm) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: