Vaša omiljena muzika otkriva kako funkcioniše vaš mozak

Ako se pitate zašto određenu vrstu muzike volite, a drugu mrzite, znajte da je to posledica načina na koji vaš mozak obrađuje informacije.

Izvor: B92

Petak, 24.07.2015.

19:45

Default images
Foto: Thinkstock

Psiholozima je već poznato da muzički odabir ima veze s ličnošću, ali novo istraživanje pokazalo je da bi vaš muzički ukus mogao da bude povezan i s načinom na koji razmišljate.

Naime, istraživanje s Kembridža pokazalo je da visoko empatične osobe preferiraju laganiju muziku, kao što su R&B, soul, soft rok i indi, dok oni koji razmišljaju na analitičniji način više uživaju u intenzivnijim zvukovima poput panka, hevi metala i hard roka.

U istraživanju je učestvovalo 4.000 ispitanika koji su pomoću Fejsbuk aplikacije ispunili formulare, nakon čega su zamoljeni da poslušaju i rangiraju 50 pesama različitih muzičkih stilova.

Osobe koje su pune saosećanja i razumeju misli i osećanja drugih, više su uživale u muzici koja je sadržala slabiju energiju, negativne emocije (recimo tugu) i emotivnu dubinu", izjavio je autor istraživanja, Dejvid Grinberg i dodao: "S druge strane, sistematični ljudi, koji žele da razumeju i analiziraju uzroke koji se kriju ispod površine, radije su slušali muziku koja je sadržala visok nivo energije i pozitivnije emocije".

Naučnici smatraju da su rezultati pokazali da ljudi traže muziku koja odražava i 'podvlači' njihovo lično psihičko stanje. Drugim rečima, njihov muzički odabir kao da je ogledalo onoga ko su oni.

Sledeći korak biće utvrditi može li muzika koja sadrži emotivnu dubinu ustvari da poveća empatiju. Jer ako se to pokaže istinitim, terapeuti bi mogli da koriste muziku da povećaju empatiju, što bi moglo da se pokaže naročito korisnim kod osoba s autizmom, koje često imaju niži nivo empatije i viši stepen sistematičnosti, piše Huffington Post.

A osim što bi ova saznanja mogla da budu korisna u lečenju, mogla bi da budu od pomoći i muzičkoj industriji i platformama koje rade po principu preporučivanja muzike, poput Pandore i Apple Music.

Izvor: Express

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: