Dostavljač u torbi krio drevnu mumiju: "To je Huanita, moja devojka"

Policija u Peruu došla je do iznenađujućeg otkrića kada je na arheološkom nalazištu u Punu u Peruu pretresla dostavljača koji je skrenuo pažnju na sebe jer se ponašao kao da je pijan, preneo je Bi-Bi-Si.

Život

Izvor: B92

Sreda, 01.03.2023.

12:11

Dostavljač u torbi krio drevnu mumiju:
Foto: Foto: EPA-EFE/STRINGER

U njegovoj rashladnoj torbi bila je drevna mumija. Kako navode mediji, stručnjaci su rekli da je telo bilo staro između 600 i 800 godina i da se radilo o odraslom muškarcu, a ne o ženi.

Čovek je rekao da je svoju sobu delio sa mumijom u zavojima i smatrao je "nekom duhovnom devojkom".

Tokom istrage, on je objasnio policiji da je ostatke stavio u torbu kako bi ih pokazao prijateljima.

Takođe, rekao je da je "Huanitu”, kako je nazvao mumiju, držao u kutiji u svojoj sobi, pored televizora i dodao da je u vlasništvu njegovog oca, ne precizirajući odakle mu.
Ilustracija, foto: EPA-EFE/Str GT
Stručnjaci su rekli da je telo bilo staro između 600 i 800 godina i da je reč o odraslom muškarcu, a ne ženi, kako je pretpostavio muškarac koji ga je pronašao.

Procenjuje se da je mumificirani muškarac u trenutku smrti imao više od 45 godina i da je bio visok 1,51 metar.

Mumija je bila umotana u zavoje u fetalnom položaju tipičnom za mnoge prehispanske sahrane u tom području.

Mumifikaciju su praktikovale različite kulture u današnjem Peruu pre dolaska španskih konkistadora. Neke mumije su sahranjene, dok su druge ekshumirane i izložene tokom ključnih festivala.

Policija je zaplenila mumiju koja je bila u rashladnoj torbi i predala je Ministarstvu kulture Perua, koje se brine za baštinu zemlje.

Dostavljač i njegova dva prijatelja, koji imaju između 23 i 26 godina, uhapšeni su i pod istragom su.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: