Težak test za državu, genitalno sakaćenje u Evropi: "Žrtve uglavnom između 12 i 25 godina"

Žensko genitalno sakaćenje je i dalje rasprostranjeno u mnogim zemljama, a praktikuje se između ostalih zemalja u Somaliji, Eritreji, Gvineji, Sudanu i Egiptu. Ujedinjene nacije su proglasile 6. februar Međunarodnim danom protiv ženskog genitalnog sakaćenja.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2023.

14:20

Težak test za državu, genitalno sakaćenje u Evropi:
Ilustracija/Foto: fizkes/Shutterstock

Jedna bečka klinika godišnje primi oko 60 žena koje su žrtve obrezivanja. Pritom se klitors delimično ili u potpunosti odstranjuje, dok se u posebno teškim slučajevima vagina ušiva, a ostavlja se samo mali otvor. Žene koje se bave tradicionalnim obrezivanjem sprovode procedure nad devojčicama uzrasta od devet do 12 godina. Prema podacima UN u Austriji boravi oko 8.000 žena koje su doživele genitalno sakaćenje. Ono je u Austriji kažnjivo, ali se dešava da devojčice budu obrezane kada otputuju u svoju domovinu.

Afrički eksperti za B92.net: "Genitalno sakaćenje je zločin, ali neki političari su protiv zabrane"

"Neke žene ne mogu više da upražnjavaju seks, a neke mogu da ostanu u drugom stanju, ali imaju povećan rizik od porođajnih povreda. Mnoge žene zbog traume psihički nisu u stanju da iznesu porođaj", objašnjava dr Birgit Anker, načelnica odeljenja za žensko genitalno sakaćenje u bečkoj klinici. Nakon ginekološkog i akušerskog lečenja i terapije pacijentkinjama je dostupna i psihološka podrška, a ukoliko je potrebno obezbeđuju se i prevodioci. Pacijentkinje su uglavnom između 12 i 25 godina starosti.

Kako bi se ova praksa sprečila u budućnosti rad na informisanju i podizanju svesti u dotičnoj zajednici je od presudnog značaja. Stoga lekarke uvek razgovaraju i sa očevima i partnerima pacijentkinja. "Oni često nisu svesni problematike, ali kada im objasnimo, ne žele da njihove ćerke i supruge pate", izjavila je dr Birgit Anker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: