Uhapšeno 1.800 muškaraca zbog braka sa devojčicama: Na meti i sveštenici

Policija u severoistočnoj indijskoj državi Asam uhapsila je više od 1.800 muškaraca u masovnoj akciji protiv prakse dogovaranja brakova sa maloletnicama.

Život

Izvor: balkans.aljazeera.net

Subota, 04.02.2023.

12:08

Uhapšeno 1.800 muškaraca zbog braka sa devojčicama: Na meti i sveštenici
Foto: Profimedia

Vlada u Asamu, koju predvodi glavni ministar Himanta Bisva Sarma, prošlog mjeseca odlučila je da krivično goni muškarce koji stupaju u brak sa devojkama mlađim od 18 godina.

Sarma je rekao da se hapšenja vrše širom države Asam, a zvaničnicima je rečeno da "postupaju u duhu nulte tolerancije protiv neoprostivog i gnusnog zločina nad ženama", prenosi Anadolija.

Sarma je dan ranije najavio da će se vlasti u početku fokusirati na 4.000 slučajeva braka s maloletnicama registrovanih u državi u proteklih devet dana.

"Hinduistički sveštenici i muslimanski učenjaci koji su svečano sklapali dečije brakove takođe će biti meta akcije hapšenja", rekao je Sarma.

Nepoštovanje zakona

Sklapanje brakova između osoba mlađih od 18 godina je nezakonito u Indiji, ali se zakon ne poštuje.

Prema Vladinom istraživanju iz 2019. godine, skoro 32 odsto devojčica u Asamu je bilo udato s manje od 18 godina, dok je skoro 12 odsto već iznelo trudnoću do te dobi.

Utvrđeno je da istočna država Zapadni Bengal ima najveću stopu od 41,6 odsto takvih brakova u Indiji.

Dečji brakovi su "više društveni običaj u Assamu", kaže Ražib Sharma, šef Globalne organizacije za razvoj života, lokalne nevladine organizacije.

"Među nama dominiraju plemenske grupe i manjine, a oni udaju svoje kćeri u tim godinama", pojasnio je Šarma za Anadoliju.

Prema podacima Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF), skoro 1,5 miliona devojčica mlađih od 18 godina udaje se u Indiji svake godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: