Tabu -

Nebinarni sveštenik emotivno: "Mislio sam da ću birati između Boga i sebe, onda sam se pomolio"

Bingo Alison, za koga se smatra da je prvi otvoreno nebinarni sveštenik u Engleskoj crkvi, otvoreno je govorio o borbama sa kojima su se suočili pomirujući svoj rodni identitet sa svojim verskim pozivom tokom intervjua za "Ovo jutro".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovaj 36-godišnjak, koji se definiše kao rodno kvir, radi kao sveštenik u Liverpulu.

Razgovarajući sa voditeljima Holi Viloubi i Filipom Šofildom, Bingo je otkrio da su se suočili sa onim što su mislili da će morati da bira između poziva i identiteta tokom obuke za sveštenika pre sedam godina.

Crkva dobila svog prvog nebinarnog sveštenika: "Bog me naveo da otkrijem svoj identitet"

Sveštenik je u izdanju emisije u četvrtak objasnio da je imali "prosvećenje" dok su čitali Postanje 1-3 u Starom zavetu Biblije, nakon što se brinuo da njihova vera i identitet ne mogu biti kompatibilni.

Bingo je objasnio da je odgajan u strogom verskom domaćinstvu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"U to vreme sam bio na koledžu za svešteničku obuku i tako sam birao između svog poziva i ovog identiteta – sve o tome kako sam odgajan do sada je govorilo da je to izbor koji morate da napravite."

Zatim su objasnili da su tokom rada na ’veoma dosadnom eseju‘ proučavali početni deo Biblije o tome kako je svet stvoren.

"Ima ovaj stih koji kaže, "muško i žensko, Bog ih je stvorio" i ja sam se stalno vraćao na ovaj stih i razmišljao: "Pa, tu je, tu je moja odluka – moram da biram između ovog Boga koji je stvorio samo muško i samo žensko, ili moj identitet koji se ne oseća kao muško ili žensko."

Međutim, Bingo – koji ima ženu i troje dece – rekao je da je tada "osetio prisustvo i ljubav Boga", što mu je pomoglo da prihvati sebe i shvati da odluka nije neophodna.

"U ovom veoma suvom i prašnjavom akademskom eseju osetio sam prisustvo i ljubav Boga – i morao sam da prestanem, morao sam da se pomolim, morao sam malo da pevam", rekao je.

Zatim je završio esej, objasnivši: "Zaista sam osećao da me je Bog potvrdio u tome ko sam i da ne moram da biram na ovaj način."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu