Zašto žene danas imaju veće grudi

Šta se dogodilo sa ženskim telom? Prosečna je žena danas nekoliko centimetara viša, ali i nekoliko kilograma teža nego 50-ih i 60-ih godina prošloga veka. Drukčiji način života uticao je na žensko telo, ali i na zdravlje.

Izvor: Tportal.hr

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2009.

13:39

Default images

Marilyn Monroe i danas za mnoge predstavlja ideal ženske lepote. Lepu glumicu krasile su raskošne grudi i bokovi te uzan struk, a mnogi muškarci i danas te mere uzimaju kao sinonim za žensku lepotu i privlačnost.

Međutim, idealne mere ženskoga tela 90-60-90 danas su prava retkost. Telo žene više nema oblik peščanog sata jer se zbog drukčijeg načina života žene debljaju, a rastu im grudi i stopala, pokazuju nedavna istraživanja. Promene na ženskom telu uticale su i na zdravlje. Šta se, dakle, promenilo u proteklih pet decenija?

Visina

Prosečna visina današnje žene je oko 160 centimetara, dok je pre 50-ak godina bila 150 centimetara.

Uzroci takvih promena kriju se u kvalitetnijoj ishrani, ali i boljim životnim okolnostima. Danas žene žive u toplijim domovima, dostupna im je bolja medicinska zaštita, a i higijenski uslovi znatno su bolji. Umesto na neke druge stvari, energija se usmerava na rast. Nekada se puno energije trošilo na grejanje, a danas to više nije tako jer se živi u domovima gde grejanje dobro funkcioniše. Stručnjaci kažu da je više centimetara pozitivna stvar jer se žene mogu nadati dugovečnijem životu.

Težina i struk

Iako žene danas unose jednak broj kalorija kao i pre 50-ak godina, ipak su deblje. Razlog je taj što se jede drukčija hrana. Žene danas konzumiraju puno masniju, ali i slađu hranu. Upravo zato su i deblje te imaju veće grudi, a to se odražava i na zdravlje. Osim toga, žene danas piju i znatno veće količine alkohola nego pre 50-ak godina. Zabeleženo je i da se današnje žene manje kreću zbog bolje dostupnosti prevoznih sredstava, a to slabi kondiciju i šteti zdravlju.

Višak kilograma savremenih žena ogleda se i u povećanju opsega struka, što predstavlja veći rizik za obolevanje od srčanih bolesti. Treba reći i da je sedelački način života ostavio posledice. Žene troše manje kalorija i debljaju se, a preti im povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Grudi

U odnosu na pedesete i šezdesete godine prošlog veka, žene danas imaju veće grudi, a stručnjaci smatraju da je razlog tome porast gojaznosti. Veće grudi došle su i kao rezultat hormonalnih terapija koje danas primaju mnoge žene, posebno u menopauzi.

Svoj doprinos toj pojavi dale su i kontracepcijske pilule. Veće grudi ne moraju nužno značiti i veći rizik od raka, ali su povezane s bolovima u leđima i drugim sličnim tegobama.

Stopala

Pre 50-ak godina žene su nosile cipele broj 36, a danas nose broj 39. Naučnici veruju da su se ženska stopala morala produžiti i proširiti kako bi mogla lakše nositi veću visinu i težinu. Smatraju da se povećana masnoća taloži i na stopalima. Problem je što veća stopala mogu značiti porast krvnog pritiska jer su povezana s većom količinom masnoće. Osim toga, veća stopala danas nose i veću težinu, što može više opteretiti ligamente.

Životni vek

Promene koje su se dogodile tokom proteklih pet i više decenija ipak su donele i pozitivne promene, pa žene danas žive duže. Nekada im je prosečni životni vek iznosio 70,9 godina, a danas je to 81,5 godina. Na dugovečnijem životu žene mogu zahvaliti kvalitetnijem načinu života, naprednoj medicini, boljim higijenskim uslovima domova, ali i mogućnosti izbora zdravije ishrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: