Lenjost kao hobi

“Lenjost je manjak volje da se obavi neki posao ili produži napor”. Matematički posmatrano, ona je ekvivalentna neradu. Naučno gledano, lenjost je životni “bug”.

Autor: Marko Radovanac

Život

Izvor: B92

Sreda, 18.02.2009.

12:00

Default images

Ipak, i pored svih negativnih konotacija koje ovo stanje uma i tela sa sobom nosi, ljudima je lenjost posebno ‘draga’. Ne postoji čovek koji jednom u toku dana, nedelje, meseca ili svog radnog veka nije bio bar malo lenj.

Posmatrajući sebe kroz prizmu rada i obaveza, došao sam do zaključka da je to “ubica dečjeg lica”. Primio sam je u dom na mala vrata, a ona ne samo da neće da ode, već želi da ostane slatko ušuškana, zanemarujući onu staru “svakog gosta tri dana dosta”.

Jedini način da joj se suprotstavite je da je bolje upoznate.

Kako joj odoleti?

Danas, u svakodnevnici koja nas “pere, suši i pegla”, lenjost je sve više luksuz, pa se za rad ne može tvrditi da je odgovoran samo za stvaranje čoveka, već i njegovo robotizovanje.

Odolevanje naletima nerada i bezidejnosti, ubeđivanje svog duha i tela u bolje sutra, komuniciranje sa unutrašnjim “ja” koje sve vreme spava, ponekad su, čini nam se, bespotrebni napori da regulišemo i ostvarimo lična ili tuđa htenja i želje.

Uzroci

Pod pretpostavkom da se svaki čovek rađa lenj, a da su radne navike, naravno, nešto što se uči i stiče, uzrok same lenjosti trebalo bi da počiva u činjenici da ne želimo da odrastemo. Bar ja sebe tako tešim.

Ali, svi smo mi lenji na različite načine, u različitim uslovima, manje ili više.

Uzroke možemo potražiti u okruženju, razočaranju, u posledicama napora koji smo uložili u neki projekat, strahu od zadataka koji nas tek očekuju, pa čak i klimatskim promenama.

Izgovora je puno, ali koji god da je u pitanju, u jednom trenutku moramo biti sposobni da pronađemo i kontraargument. Lenjost je lakša, rad je teži, ali na vagi životnih prioriteta rad je motor pomoću koga se prioriteti ostvaruju, dok je lenjost samo gubljenje vremena.

Prednosti i mane lenjosti

Prednosti: nema učenja, stalnog tuširanja, odlaska u nabavku, pranja sudova, sređivanja kuće, vožnje sopstvenim ili gradskim prevozom, obavljanja radnih zadataka na poslu, pešačenja, čišćenja napadalog snega ispred ulaza u zgradu, bacanja đubreta, lošeg seksa.

Mane: dobijanje “kečeva”, “osećaj prisustva” na daljinu, glad, bakterije i virusi igraju kolo u sudoperi, za cimere imate prijatelje sa osam nogu, tapkanje u mestu, besparica, atrofirani mišići, rizik od života u iglu, kuća vam je postala kontejner, odsustvo kvalitetnog seksa.

Kako prevariti lenjost?

Uvek imajte cilj pred sobom. Ne dozvolite da malodušnost i bezvoljnost utiču na vašu sposobnost adaptacije na novonastalu situaciju. Ma kakva vrsta lenjosti bila u pitanju i ma koji njen okidač bio, suprotstavite se!

Pokušajte da lenjost uvek zavarate isplaniranim odmorom. Redovan rad i obaveze, kako privatne, tako i profesionalne, suzbijaju mogućnost manipulacije vašim duhom i telom.

Taj “ubica dečjeg lica” od dobrog studenta može napraviti večitog studenta, od radnika pravi neradnika, od talentovanog sportiste pravi pukog rekreativca.

Ne dozvolite mu!

Marljivost, kreativnost, energičnost

Upravo tako. Ljudi često imaju tu naviku da nešto započnu, a ne dovrše. Kao i u drugim životnim situacijama, tako i u ovakvim prilikama, oni će naći dobar izgovor – manjak vremena, umor, nove obaveze. U stvari, ako samo na tren pokušaju da budu iskreni prema sebi, uvideće da su možda napravili i odlučujući korak u eliminaciji lenjosti, ne samo u svom biću, već i okruženju. Ne zaboravimo, lenjost je ‘zarazna’ i vrlo lako može biti "prenesena" u društvu.

Prvi i osnovni zadatak svakog pojedinca je da prestane da traži izgovor. “Ono što možeš danas, ne ostavljaj za sutra” ne treba doživljavati kao muku koja nas proganja, već kao zvezdu vodilju boljeg i efikasnijeg stila života, zdravijeg stanja uma.

Kreativnost nije vezana samo za umetnost. Bilo kojim poslom da se bavite, za nju ima mesta. Vaša kreativnost se može primeniti i u načinu razmišljanja, jeziku kojim se služite, načinu na koji plešete, stilu oblačenja, udvaranju, vaspitavanju i obrazovanju dece i u još mnogim drugim sferama svakodnevnih životnih iskušenja i izazova. Sama po sebi, kreativnost je najvrednija kao proces, rad na samom sebi, dok je njen proizvod konačan rezultat i vašeg htenja, odnosno manjka ili viška lenjosti. Što je inspiracija jača, želja za radom je veća.

Čime god da se bavite, obaveze izvršavajte bez odustajanja pre postizanja cilja. Gajite i hranite u sebi želju za uspehom, želju za dokazivanjem, veru u same sebe. Lenjost crpi svoj "kiseonik" upravo iz vaših "padova", dok je "usponi" guše, pritiskaju i onemogućuju da dođe do izražaja.

Marljivost, kreativnost i energičnost su glavni sastojci efikasnog recepta u borbi protiv lenjosti. Uz malo napora, lenjost će postati samo misaona imenica vašeg stila življenja.

Rekli su o lenjosti:

“Lenjost putuje toliko sporo da je ubrzo prestiže siromaštvo.”

Bendžamin Frenklin (1706-1790), američki državnik, naučnik, filozof, pronalazač

“Toliko pažnje je posvećeno gresima poput nasilja, surovosti i pohlepe, sa svim njihovim tragičnim posledicama, da su potpuno zanemareni pasivni gresi poput apatije i lenjosti, koji na duže vremenske staze mogu imati poražavajuće dejstvo.”

Eleonor Ruzvelt (1884-1962), diplomata, humanitarac, supruga Frenklina Ruzvelta, predsednika SAD

“Lenjost je ništa drugo do navika da se odmorite pre nego što se umorite.”

Žil Renar (1864-1910), francuski pisac

“Lenjost se može učiniti privlačnom, ali rad pruža satisfakciju.”

Ana Frank (1929-1945), mlada Jevrejka, autorka dnevnika u kome opisuje preživljavanje svoje porodice za vreme Drugog svetskog rata

“Lenj čovek ne zna da uživa u odmoru.”

Albert Ajnštajn (1879-1955), fizičar, dobitnik Nobelove nagrade 1921. godine

“Istina je da težak rad nikad nikog nije ubio, ali pomislio sam, što bih rizikovao?”

Ronald Regan (1911-2004), glumac, predsednik SAD

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: