Američki pukovnik: Vanzemaljci postoje!

Robert Frend je pet godina proveo na čelu Projekta Plava Knjiga i ne slaže se sa zaključcima koji ne shvataju ozibljno izveštaje o letećim tanjirima.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

08:30

Default images

Priče o NLO-ima, letećim tanjirima i malim zelenima neretko se vezuju uz likove sumnjivog kredibiliteta, međutim, kada o toj materiji progovori nekadašnji visokorangirani američki vojnik, koji je pet godina bio direktor vladinog projekta istraživanja NLO-a, njegove reči vredi saslušati.

Pukovnik u penziji američkog vojnog vazduhoplovstva Robert Frend (92) bio je na čelu Projekta Plava knjiga od 1958. do 1963. godine, a na upravo završenom simpozijumu u Las Vegasu izneo je neke tvrdnje koje odstupaju od službenih zaključaka o NLO-ima.

Na temelju razgovora s brojnim vojnim pilotima koji su prijavljivali da su videli nepoznate leteće objekte, Frend je zahtevao od drugih institucija, uključujući i tada tek osnovane NASA-e, da detaljnije istraže o čemu je zapravo reč. Svi su ga redom odbili, a konačni službeni zaključak objavljen u Plavoj knjizi bio je da "NLO-i ne predstavljaju nikakvu opasnost za nacionalnu bezbednost" i da nema dokaza da je reč o bilo čemu što bi upućivalo na nekakvu naprednu tehnologiju.

Taj je zaključak osvanuo 1969. godine, šest godina nakon Frendovog odlaska sa mesta direktora projekta, a on sada tvrdi da se s napisanim baš i ne slaže.

Njegov bliski saradnik i nekadašnji portparol pukovnik Vilijam Kolman tokom pilotske karijere lično je imao bliski susret sa, kako on kaže, "klasičnim letećim tanjirom".

Na istom skupu u Vegasu opisao je letelicu prečnika 20-ak metara koja se silovitom brzinom spustila do tla, da bi zatim, uz veliki oblak prašine, još brže odletela u svemir.

Ne verujem da su nas posetili, ali istraživanje mora ići dalje

Novinar Huffington Posta pitao je Frenda da li je možda američka vojska u to doba imala kakvih sličnih, javnosti nepoznatih letelica, a odgovor je bio kratko i jasno "ne".

Iamko prihvata mogućnost da u svemiru nismo sami, Frend ipak ne želi da brza sa spektakularnim zaključcima o naprednim civilizacijama koje su nas možda posetile.

"Da li verujem das u nas posetili? Ne. Teško mi je da zamislim na koji bi način preživeli 22 godine putovanja svemirom. Koliko bi im hrane trebalo? Koliko goriva, kiseonika ili drugih stvari potrebnih za život?"

Doduše, ako bi zaista bila reč o naprednim civilizacijama, onda i nije sasvim nemoguće zamisliti da su pronašli nalin kako da reše sve ove, ljudskoj rasi još uvek teško premostive prepreke. U svakom slučaju, 92-godišnji pukovnik priželjkuje i smatra nužnim nastavak istrage o NLO-ima.

Foto: Image courtesy of Victor Habbick / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: