Etički komitet želi legalizovanje incesta u Nemačkoj

Zakoni koji brane incest između brata i sestre u Nemačkoj uskoro bi mogli da budu ukinuti nakon izjave državnog Etičkog komiteta da oni predstavljaju neprihvatljivo mešanje u prava pojedinca na seksualno samodeterminaciju, prenosi "Telegraph".

Život

Izvor: Telegraph

Četvrtak, 25.09.2014.

12:45

Default images

„Kriminalni zakon nije odgovarajući način da se zabrani socijalni tabu. Fundamentalno pravo odraslih na samodeterminaciju mora biti ocenjeno znatno ozbiljnije od apstraktne ideje o zaštiti porodice“, stoji u izjavi Etičkog komiteta.

Ova intervencija prati ozloglašeni slučaj brata i sestre koji su živeli kao bračni partneri u Saksoniji sa četvoro dece. Par je odgajan odvojeno i upoznali su se tek kada je brat, identifikovan samo kao Patrik S, bio odrasla osoba, a njegova sestra Suzan K imala 16 godina.

Patrik S je osuđen na više od 3 godine zatvora zbog incesta, a par do sada nije uspeo da preokrene presudu od strane Evropskog suda za ljudska prava.

Porodica je bila primorana da se razdvoji nakon što je sud procenio da je njegova dužnost da zaštiti decu od posledica njihove veze.

Dvoje dece imalo je određenih fizičkih i psihičkih problema, a veruje se da incest sa sobom nosi i veliku vetrovatnoću da će deca para imati genetske abnormalnosti.

Međutim, Etički komitet je odbio taj argument na osnovu toga da drugim parovima koji sa sobom nose genetski rizik nije zabranjeno da imaju potomstvo.

„U slučaju incesta između dve odrasle osobe koje u njega stupaju svojom voljom, ni strah od negativnih posledica po porodicu, ni mogućnost rađanja dece iz takvih veza ne mogu opravdavati kriminalno gonjenje“, stoji u saopštenju.

Komitet je takođe izjavio da je svoju preporuku bazirao na opširnim istraživanjima u kojima je otkriveno da su mnogi incestuozni parovi prinuđeni da svoje živote vode u tajnosti.

U jednom slučaju otkriveno je da je otac ucenjivao kćerku uskraćivanjem nasledstva ukoliko ne prekine vezu sa svojim polu-bratom.

Incest je ilegalan u mnogim evropskim zemljama, iako je Francuska uklonila svoje zakone u vezi incesta za vreme vladavine Napoleona I.

Sudeći po proceni Maks Plank instituta, skoro 2 odsto Nemaca je imalo „incestuozna iskustva“, međutim, portparol hrišćansko-demokratske koalicije Angele Merkel izjavio je da vlada verovatno neće usvojiti preporuke koje je dao Etički komitet.

Izveštaj Etičkog komiteta pokrivao je samo incest između brata i sestre, a članovi nisu dali iste preporuke kada je u pitanju seks između roditelja i dece.

Foto: Image courtesy of patrisyu at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: