Veze i odnosi

Mladi danas imaju manje seksa od svojih roditelja

Dok svi još pričaju o istraživanju koje je ukazalo na to da će mladi između 18 i 30 godine imati manje seksualnih partnera od svojih roditelja, novo istraživanje pokazuje da čak polovina 20-godišnjaka nije imala seks u poslednjih godinu dana.

Nedelja, 02.08.2015.

22:15

Izvor: index.hr

Default images
Foto: Thinkstock

Podeli:

Studija, sprovedena na 33.000 ispitanika, objavljena u Arhivima seksualnog ponašanja, pomoću složenih statističkih analiza računala je koliki će broj seksualnih partnera mladi imati pre nego što zađu u srednje godine.

"Ako mladi odluče da promene svoje ponašanje kad postanu stariji, na primer, odluče da imaju više seksualnih partnera tokom 40-ih godina, onda će broj njihovih seksualnih partnera biti drugačiji od prognoziranog. Ali, to bi bilo jako neobično", tvrdi autorka studije Džin Tvendž.

Studija je pokazala da će današnja omladina u proseku imati oko osam partnera, dok će njihovi roditelji do kraja života imati između deset i 11 partnera. Čak i ako se kasnije odluče na više seksualne aktivnosti, mladi će imati previše posla, jer su podaci sa stranice za upoznavanje Match pokazali da danas manje od 7 odsto njih upražnjava seks između dva i pet puta nedeljno, dok čak 49 posto njih nije imalo seksualnog partnera u poslednjih godinu dana.

Kao da to nije dovoljno šokantno, studija je pokazala da čak jedan od troje 20-godišnjaka nikad nije imao seksualni odnos.

"Mislili biste da razmišljaju samo o seksu, ali oni su više fokusirani na poslovni uspeh. U svojim dvadesetim oni rade naporno, a veze i posvećenost partneru shvataju vrlo ozbiljno", tvrdi Helen Fišer, antropolog na Univerzitetu Ratgers.

Ta ozbiljnost odražava se i na njihovo shvatanje rizičnog ponašanja, što je vrlo važan deo seksualne aktivnosti.

"To je generacija koja je odrasla znajući za HIV i AIDS. Kad su njihovi roditelji bili njihovih godina, te bolesti nisu postojale, a bezbrižna ljubav bila je dobra ideja", tvrdi profesor Klark Džefri Arnet i dodaje da mladi koriste kondome u meri u kojoj njihovi roditelji nikad nisu.

Arnet tvrdi da mlađe generacije priče o razuzdanom ponašanju svojih roditelja posmatraju kao primer kako se ne treba ponašati.

"Ne samo da imaju manje seksualnih partnera nego njihovi roditelji, već i manje piju, manje puše, nivo kriminala je upola manji nego pre 20 godina, a opao je i broj tinejdžerskih trudnoća. Sve je to deo trenda manje rizičnog ponašanja", ističe Arnet.

Profesor veruje da su decu na odgovornije ponašanje podstakle posledice s kojima su se roditelji suočili.

"Može biti da su deca videla posledice nepridržavanja pravila, poput visoke stope razvoda, zavisnosti od droga, velikog broja tinejdžerskih trudnoća i tako dalje, pa su oni malo konzervativniji", ističe.

Moguće je i da je današnje poimanje seksa pre braka, koji više nije tabu, postiglo to da on više nije toliko zabavan. "Nekada je seks pre braka bio izazov", zaključio je Arnet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.