- Seks -

Zaljubljeni muškarci gube testosteron

Ne propustite saznati kako porodična sreća i čvrsto partnerstvo utiču na nivo testosterona kod muškaraca.

Autor: Tjaša Babič
Izvor: Intimate Medicine

Podeli

Porodica i ljubav smanjuju nivo testosterona

Istraživači koji su se bavili pitanjem uticaja hormona na život ljudi već dugo sumnjaju da je testosteron “krivac” za ponašanje kakvo puno puta karakterišemo kao “muško”.

Kada je muškarac oženjen, odnosno u ozbiljnoj vezi, vrednost testosterona obično opada i ponovno poleti u visine kada se veza završi. Muškarcima koji se nalaze u predanoj vezi punoj ljubavi smanjuje se nivo testosterona u krvi.

Priroda je time što se muškarcima koji imaju porodicu smanjuje vrednost testosterona orjentisala muškarce na dom, kako ne bi osećali potrebu za preteranim parenjem, već kako bi se predano i oduševljeno brinuli za svoju porodicu. Odgoj dece je naime dugotrajan i zahtevan - pogotovo ako bi se s njime trebala hvatati u koštac samo jedna osoba.

Porodični muškarci imaju manje testosterona

Studiju tokom koje se proučavao uticaj ozbiljne veze na nivo testosterona kod muškaraca izvršili su antropolozi Harvardskog Univerziteta. Harvardski diplomant Peter Gray i njegove kolege sproveli su istraživanje u kome je učestvovalo 58 muškaraca, koje su podelili u tri kategorije - samci, oženjeni muškarci i oženjeni muškarci koji imaju decu. Imali su između 20 i 41 godine. Osim pregledavanja pljuvačke, čime se merio sadržaj testosterona, morali su ispuniti i upitnik u kome su ih pitali koliko vremena provode sa svojim partnerima.

Muškarci koji su više vremena i energije ulagali u vezu imali su i manju količinu testosterona u krvi. Bitno je takođe koliko kvalitetno provodimo vreme s partnerom.

Kakav uticaj ima porodica na testosteron?

Uloga koju preuzimamo i naše ponašanje ipak nisu samo stvar hormona, već i sredine u kojoj živimo. Kakva je dakle situacija s testosteronom kod muških pigmejaca u Africi, koji većinu vremena provode s decom, ili u predelima Afrike, u kojima pastiri koji se brinu o ovcama ili kozama jedva vide svoju decu?

Socijalno i ekonomsko okruženje je bitan faktor pri proučavanju hormona. Ne samo kod muškaraca, već i kod žena nivoi hormona su viši u zapadnom industrijskom društvu, nego u industrijski manje razvijenom i ruralnom okruženju.

Više o sličnim temama možete saznati na internet sajtu Intimate Medicine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.