- Predjela -

Zapečena rikota s pečenim paradajzom

Ovo jednostavno jelo donosi sve ukuse Sredozemlja sa zrelim paradajzom i kvalitetnim maslinovim uljem.

Podeli

Za 4 osobe kao predjelo potrebno je:

priprema 15 min. • termička obrada 25 min.

- 2 supene kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, i još za zamašćivanje

- 7 zrelih čeri paradajza, presečenih na pola

- so i sveže mleven crni biber

- 1 velika crvena paprika

- 250 g rikote, oceđene

- 15 g parmezana, narendanog

Pripremite ranije Ovo jelo je najbolje služiti vruće, ali možete ga ispeći i 4 sata ranije pa služiti na sobnoj temperaturi.

1. Zagrejte pećnicu na 220˚ C (plin 7) i malo zamastite pleh ili posudu za pečenje. Sačuvajte dve polovine paradajza a ostatak stavite u pleh, presečenom stranom nagore, pa ga prelijte s dve supene kašike maslinovog ulja i posolite i pobiberite. Pecite paradajz 7–10 min. ili dok ne omekša i skupi se. Izvadite iz pećnice i odložite, ali ne isključujte pećnicu.

2. U međuvremenu stavite papriku pod vruć gril pa je često okrećite 4-5 min. dok se ne ispeče. Stavite je u plastičnu kesu i odložite da se ohladi pa oljuštite. Isecite je na pola, izbacite peteljku i semenke i isecite na tanke trake; odložite je.

3. Isecite rikotu vodoravno na pola. Izvadite paradajz iz pleha. Stavite u pleh donju polovinu rikote, presečenom stranom nagore, i malo posolite i pobiberite. Preko nje poređajte trake paprike, pa paradajz, i blago sve pritisnite. Poprskajte maslinovim uljem i stavite drugi deo rikote, presečenom stranom nadole.

4. Pospite parmezanom i poprskajte još maslinovim uljem. Vratite u pećnicu i pecite 15 min. ili dok se sir ne razgreje i zazlati. Ukrasite sačuvanim polutkama paradajza i pobiberite pa služite.

Dobro ide uz fokaču, francuski hleb ili mešanu salatu.

Veliki kuvar je izuzetno obrađen i opremljen kuvar koji će podučiti i uputiti kulinarske početnike i obradovati i podsetiti one iskusnije u kuhinji. Ovaj kuvar s preko hiljadu recepata, isto toliko slika i s dodatnim objašnjenjima o nabavci namirnica, njihovoj pripremi i obradi, zaslužuje mesto u svakoj kuhinji.

U kuvaru su jela iz čitavog sveta, tradicionalna i savremena, neka koja se kuvaju više sati i ona za čiju pripremu je dovoljno nekoliko minuta. Podeljena su u pregledne kategorije: predjela, glavna jela, prilozi, pečenja, peciva, vegetarijanska jela, salate, slatkiši... Uz svaki recept je dato vreme potrebno za pripremu i termičku obradu, neophodan pribor i količina gotovog jela. Recepte prate i korisni saveti o izgledu svežih namirnica pri kupovini, korišćenju kuhinjskih aparata pri pripremi jela, često i istorijat određenog jela. Za mnoga jela su date i jedna ili više varijanata, kao i savet šta se može učiniti s nepojedenim viškom. U posebnom delu iznete su tehnike obrade mesa, voća, testa, jaja, sve uz pregledne ilustracije i podrobna objašnjenja.

Prava biblija današnjeg kuvanja s malo vremena. U ovom kuvaru zaista su prepoznate vaše potrebe u kuhinji, nađeni odgovori na sva vaša kulinarska pitanja – od toga kako treba da izgleda pripremljeno jelo, preko mogućnosti da ga pripremite ranije, do rešenja za preostalu količinu. Kuvar obuhvata preko 1.000 recepata od kojih će vam voda poteći na usta, hiljade preglednih fotografija i odličan vodič korak po korak koji će vas naučiti kako da na trpezu iznesete sjajna jela bez mnogo muke.

Ovaj kuvar bi mogao poneti naslov NAJVEĆA knjiga o kuvanju, Sve što ste ikad želeli da znate o kuvanju ili Recepti za kuvare-početnike.

Veliki kuvar sadrži preko 1.000 recepata, koji su na koricama opisani kao „omiljeni svakodnevni recepti“, ali oni su i sasvim posebni. U njima vlada međunarodni duh a izabrana jela se lako pripremaju. Uz svako jelo izneto je uputstvo korak po korak i vreme pripremanja. Uz svaki recept postavljena je primamljiva slika koja kuvaru daje živost.

Saznajte više o Velikom kuvaru

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.