Podrška proizvođačima sa juga Srbije za autentičnost i kvalitet

Tradicionalno srpsko gostoprimstvo jedno je od najlepših osobina našeg naroda. Gostoljubivi, neposredni, srdačni, naši domaćini oduvek su se trudili da vrhunskom hranom i ljubaznošću ulepšaju boravak gosta u kući.

Izvor: B92

Subota, 12.10.2019.

10:00

Podrška proizvođačima sa juga Srbije za autentičnost i kvalitet
Foto: Vojislav Vujaniæ

Mali srpski specijaliteti, brižljivo upakovani u teglice, čest su dar domaćina gostu, kao izraz naročite pažnje. Taj fini mali gest, naročito je čest kada su stranci u pitanju, pa je ta ljubaznost i posvećenost nešto što nas izdvaja u odnosu na sve druge. Kada govorimo o tradicionalnim srpskim proizvodima, ukusima koji su autentično naši, po kojima smo poznati i priznati, svakako u njih moramo ubrojati domaći ajvar i domaće slatko. Gotovo da nema kuće u Srbiji koja u ostavi nema bar neku teglicu ovih fantastičnih specijaliteta, jer su ovi mali delikatesi prava prilika da obradujemo čula i podsetimo se na detinjstvo i tradicionalnu kuhinju naših baka.

Ljubav prema dobroj i ukusnoj hrani, tradicionalna gostoljubivost, ali i talenat za izradu specifičnih domaćih specijaliteta, naročito su izraženi na jugu Srbije. Vredne ruke domaćica i vlasnica izvornih receptura koje se prenose sa kolena na koleno, izrađuju fantastične specijalitete od svežeg voća i povrća koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Fina tekstura, nežni i sočni ukusi, slatki, slani, ljuti i delikatni, osvajaju gastronomske znalce svojom autentičnošću i iskrenošću i čine da se ti ukusi pamte zauvek. Upravo su kvalitet, vernost tradiciji, maštovitost i posvećenost koja odlikuje južnjake, inspirisali Coca-Cola sistem da pokrene jedinstven program „Stižemo sa juga“ sa ciljem da pruži podršku malim preduzetnicima, pomogne im u promociji proizvoda i razvoju biznisa. Svesna brojnih izazova sa kojima se mali proizvođači susreću, kompanija je osmislila program koji će omogućiti preduzećima iz lokalnih sredina da steknu nova znanja i ugrade u svoje poslovanje iskustva međunarodne kompanije poput Coca-Cola sistema.
Foto: Vojislav Vujaniæ
U saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Smart kolektivom, pažljivom selekcijom odabrano je devet preduzetnika koji nude paletu fantastičnih specijaliteta od voća i povrća – ajvare, ljutenice, trljanice, džemove, sušeno voće, grickalice, brašno od mešanog zrnevlja za izradu beskvasnog hleba, kao i voćno sirće. Zahvaljujući pokrenutom projektu, odabrani preduzetnici dobili su priliku da tokom leta i jeseni, kroz mobilne radnje u okviru manifestacije „Izađi mi na teglu“, u 10 gradova u Srbiji direktno prodaju i promovišu svoje proizvode. Osim toga, razvijena je i online platforma stizemosajuga.rs kao dodatna prilika za promociju i kupovinu. Kompanija je takođe predvidela i četvoromesečnu razvojnu pomoć za odabrane preduzetnike kao i mentorsku podršku stručnjaka internacionalnog iskustva u oblastima marketinga, prodaje, tehnologije i finansija.

Prilikom odabira, kompanija se trudila da otkrije preduzetnike koji insistiraju na kvalitetu, proverenoj i tradicionalnoj recepturi, koriste lokalne sirovine, poštuju propisane standarde, ali su istovremeno spremni da napreduju, da se menjaju i usvajaju nova znanja.

Osvajanje tržišta, ovi sjajni ljudi započeli su početkom avgusta u prestonici, a Beograđani su prvi imali prilike da se uvere u kvalitet i ukus domaćih proizvoda. Nakon Beograda, na red su došli i drugi gradovi poput Čačka, Kraljeva, Aleksinca, Niša i drugih, a gde god se mali karavan zaustavio, nosio je sa sobom nezaboravnu magiju ukusa koja osvaja.
Foto: Vojislav Vujaniæ
Dodatna vrednost odabranih preduzetnika je i činjenica da su neka od njih prava mala socijalna preduzeća koja zapošljavaju lica iz marginalnih grupa, samohrane majke i osobe sa invaliditetom. Njihova posvećenost oseća se u svakom proizvodu, što je dodatan motiv kompaniji da još snažnije bude uz one koji promovišu socijalno preduzetništvo, osnažuju dame i čine zajednicu humanijom i ekonomski stabilnijom.

Više od pola veka, Coca-Cola sistem ulaže u razvoj tržišta i zajednicu u kojoj posluje, nastojeći da svojim inicijativama i angažmanom doprinese unapređenju kvaliteta života građana. Kompanija se trudi da prepozna sve aspekte u kojima svojim iskustvom, energijom i ekspertizom može pomoći i doprineti promenama na bolje. Upravo zato, program “Stižemo sa juga” posvećen je sjajnim, marljivim ljudima koji su, u male staklene teglice, uspeli da spakuju magiju ukusa svežeg voća i povrća, koji su spemni da se menjaju i napreduju.

Uživajte i vi u čarima ukusnih proizvoda napravljenih po autentičnim recepturama domaćica sa juga, a sjajna ponuda i vrhunski slatki i slani delikatesi čekaju vas u online prodavnici na adresi stizemosajuga.rs.
Foto: Vojislav Vujaniæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: